Chernobyl Dizi İnceleme

Teknolojinin gelişmesi insan hayatını kolaylaştırıyor olsa da beraberinde pek çok sorunu da getirdiği bir gerçek. Bu kapsamda insanoğlunun doğaya verdiği zarar gelecek nesilleri tehlikeye atacak boyutlara ulaşmış durumda. İşte insanoğlunun kendi eliyle sebep olduğu en büyük felaketlerden biri de hiç şüphesiz Çernobil'de, nükleer santralde meydana gelen kaza. Günümüzde dahi etkilerini yaşadığımız söz konusu felaket bu sefer tüm çıplaklığı ile bir mini diziye konu olmuş durumda. Dizinin henüz ilk üç bölümü yayınlanmış olsa da şu anda Game of Thrones veya Breaking Bad, Lost gibi dizileri geride bırakarak en yüksek puana ulaşmış dizi konumuna da ulaşmıştır.

Dizinin konusunu adından da anlaşılacağı üzere 26 Nisan 1986 yılında meydana gelen nükleer kaza oluşturmaktadır. Kazanın oluşumu, sonrasında Sovyet rejiminin önce olayı kabullenememesi ardından tüm dünyadan gizleme çalışması son derece başarılı ve bir o kadar da gerçekçi bir şekilde anlatılmaktadır. Olayın gerilimi, yaşanan felaketin boyutları, Sovyet rejimi ve 80'li yıllar  bir ders gibi anlatılmaktadır. 

Ancak dizinin orijinal dilinin Rusça olmaması özellikle bazı oyuncuların ağır İngiliz aksanı dizinin inandırıcılığını zaman zaman kaybetmesine neden olmaktadır. Sovyet siyaset adamları o dönemde gerçekten böyle miydi bilemiyorum ancak siyasetçilerin son derece geri kafalı kurgulandıklarını belirtmek isterim. Tamam sonuç olarak bu bir Amerikan dizisi ve bir noktaya kadar siyasetçilerin geri kafalı kurgulanmaları normal diyebilirim ancak diziyi izlediğinizde bu seviyenin hat safhalara ulaştığını göreceksiniz. Neyse bu hususun yorumunu sizlere bırakıyorum.

Gerçekçi ve etkileyici hikayesine ilaveten Jared Harris ve Stellan Skarsgård gibi iki önemli ismi oyuncu kadrosunda barındıran dizi, ikilinin uyumu ve sağlam performansları ile de akıllarda kalacağa benziyor.

5 bölümlük  mini dizi olarak planlanan bu yapım elde ettiği başarı sayesinde ileride normal bir diziye dönüşür mü bilemiyorum. Ancak ben bu mini diziyi mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum. Özellikle yaşanan felaketten en çok etkilenen ülkelerden biri olarak, ne büyük bir olay yaşandığının farkına varılması hatta ne kadar daha büyük bir felaketin eşiğinden dönüldüğünün öğrenilmesi açısından dizinin izlenmesi gerekir düşüncesindeyim.

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder