Sen to Chihiro no Kamikakushi - Spirited Away - Ruhların Kaçışı [2001]

Bir çoklarına göre sinema tarihinin en iyi ve en önemli animesi olarak kabul edilen Sen to Chihiro no Kamikakushi - Spirited Away - Ruhların Kaçışı filmi, animenin en büyük üstadı olan Hayao Miyazaki imzasını taşımakta. Film, Berlin Film Festivali'nde en iyi film ödülüne verilen Altın Ayı ödülünü alan ilk anime olmanın yanında Oscar da dahil pek çok ödüle layık görülmüştür. Ayrıca Japonya'da da hala en çok izlenen film rekorunu elinde bulunduran eşsiz bir şaheser. 

Peki Ruhların Kaçışı filmini bu kadar önemli yapan nedir ? Bu sorunun cevabını kısaca her karesi şaheser niteliğindeki çizimleri, eşsiz müzikleri ve bir o kadar da mükemmel hikaye kurgusu şeklinde vermek mümkün. Neyse lafı uzatmadan gelelim filmimizin konusuna.

Chihiro, babasının iş değişikliği nedeniyle sevdiklerini geride bırakıp taşınmak zorunda kalmış 10 yaşında bir kız çocuğudur. Taşındıkları kasabaya yaklaştıklarında babasının kestirme bir yola girmesi ile işler Chihiro için iyice karışacaktır. Zira kestirme yol bir tünel ile son bulacaktır. Anne ve babasının merakı yüzünden tünelden geçmek zorunda kalan Chihiro, kendisini ailesi ile birlikte terk edilmiş bir eğlence parkında bulur. Mekanın terk edilmiş olduğunu düşünen aile etrafta gezinmeye başlar. Chihiro aslında korkmakta ve geri dönmek istemektedir. Ancak anne ve babası terk edilmiş mekanda pişmiş leziz yemeklerin kokusundan adeta büyülenmiştir. Yemeklerin kimin pişirmiş olduğunu düşünmeden anne ve baba yemekleri açgözlülükle yemeye başlar. Kısa sürede hava kararmaya başlar ve Chihiro'nun korkuları gerçek olmuştur. Zira mekan hiç de terk edilmiş değildir. Etrafta bir anda ruhlar dolaşmaya başlamıştır. Dahası anne ve babası da yediği yemekler yüzünden birer domuza dönüşmüştür. Artık Chihiro, bu mekandan kaçmak ve anne ile babasını kurtarmak için amansız bir mücadelenin içine atılmak zorunda kalacaktır. Chihiro, ruhlar için arınma ve dinlenme mekanı olan bu bölgede öncelikle kendisini kabul ettirmeli ve çok çalışmalıdır. Chihiro'ya bu mücadelesinde en büyük yardımı Haku isminde kendisinden bir kaç yaş büyük bir çocuk yapacaktır.

Her izleyenin farklı zevkler ve dersler alacağı film, mükemmel bir hikaye kurgusuna sahip. Küçük bir kız çocuğu üzerinden mevcut düzeni eleştiren, iyilik ve sevgi ile her şeyin hallolacağını öğütleyen son derece eşsiz bir film dersem yanlış söylemiş olmam herhalde. Mükemmel çizimleri, derinlemesine karakterleri, insana huzur veren müzikleri ile aldığı tüm ödülleri hak ettiğini rahatlıkla söyleyebilirim. 

Anime sevin ya da sevmeyin ancak bu sinema şaheserini mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. 


Ruhlarin Kaçisi (2001) on IMDb

 Senaryo : 8.5
 Oyunculuk : 8.0
 Akıcılık : 8.0
 Görsel Kalite : 9.0
 Müzik : 9.0
  MAZLUM PUANI : 8.5

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder