Only the Strong - Güçlülerin Dünyası [1993]


Yetişmekte olan genç nesli kötü alışkanlıklardan ve suçtan uzak tutmanın belki de en iyi yollarından biri onları spora yönlendirmektir. İşte sporun gençler üzerindeki olumlu etkileri üzerine inşa edilmiş olan en güzel filmlerden biri de şüphesiz 1993 yılında vizyona girmiş olan ve başrollerinde Mark Dacascos'un yer aldığı "Only the Strong - Güçlülerin Dünyası" filmidir. 

Vizyona girmesinin üzerinden on yıllar geçmiş olsa da izlemekten sıkılmayacağım filmin konusu kısaca şu şekilde. Eski Özel Kuvvetler mensubu olan Louis Stevens ( Mark Dacascos ) Miami'nin kenar mahallelerinden birinde bulunan bir liseye beden eğitimi öğretmeni olarak çalışmaya başlar. Suç örgütlerinin hakim olduğu bu bölgede gençler, hayatta kalabilmek ve geçimlerini sağlayabilmek için ister istemez bu örgütlere dahil olmaktadırlar. İşte böyle bir ortamda Bay Stevens'ın, okulun en belalı ve gözden çıkarılan öğrencilerini farklı bir eğitim programına dahil eder. Bu gençlere ritim, müzik ve dövüş sporlarının karışımı olan capoeira'yı öğretmeye başlar. Başlarda, bu kadar tehlikeli öğrencilere nasıl adam dövüleceğini öğretmek riskli bir iş olarak görülse de zaman geçtikçe işler iyiye gidecektir. Zira çocuklara değer verilmesi ve felsefesi olan bir spor dalının öğretilmesi, bu gençler üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır. Gençlere farklı bir yol gösterip onlara yeni bir umut kapısı açan Bay Stevens'ı zorlu günler beklemektedir. Zira bölgenin en güçlü suç patronu bu durumdan rahatsızdır. 

Başarılı hikayesi, akıcı ve eğlenceli anlatımı, muhteşem müzikleri ve enfes capoeira sahneleri ile benim için döneminin en iyi filmlerinden biridir. Kötü alışkanlıkları olan ve suç örgütlerinin avucuna düşmek üzere olan gençlerin gösterdiği değişimi gayet başarılı bir şekilde işleyen film, günümüz gençlerine ve de anne-babalara önemli dersler vermektedir. Bu yüzden de ailecek oturup izlenmesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum.

Canım sıkıldıkça zaman zaman açıp izlediğim ve her izlediğimde farklı zevkler aldığım filmin başarısının sırrı muhteşem müziklerinde ve de iyi düşünülmüş ve kurgulanmış karakterlerinde yatıyor düşüncesindeyim. Başta Mark Dacascos olmak üzere filmde yer alan oyuncuların ( Richard Coca, Paco Christian Prieto ve Ryan Bollman gibi ) iyi performansları, capoeira müzikleri ( Paranaue  ve Zum Zum Zum müzikleri ) filmin yıllarca akılda kalmasına yardımcı olmaktadır. Gençlik dönemleri 90'lı yıllara denk gelen nesil için bu filmin ayrı bir yerinin olduğunu düşünüyorum. Zira bu filmi izleyip de capoeira'ya başlamayı düşünmeyen yoktur herhalde.

Sonuç olarak bir döneme damgasını vuran bu muhteşem filmi mutlaka izlemelisiniz düşüncesindeyim. Hala izlemediyseniz ilk fırsatta izlemenizi tavsiye ederim.

Only the Strong (1993) on IMDb

Fragman


Film Müziği Paranaue  

Film Müziği Zum Zum Zum

Google Plus'ta Paylaş

MazlumuGetirinBana

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder