Orphan Black Dizi İnceleme

Şimdi herkes hazır olsun, efsane bir diziyle karşınızdayım. Orphan Black.. “There is only one of me” sloganıyla akıllara kazınacak, yer yer ağlayacağınız, yer yer kahkaha atacağınız, yer yer gerileceğiniz bir diziye hazır olun. Bu dizide ne ararsanız var. Bilim-kurgu, drama, aksiyon, macera, polisiye, gerilim. Kısacası herkese hitap eden, insanın izledikçe izleyesi gelen tek kelimeyle mükemmel bir dizi. 

Başrol oyuncumuz Tatiana Maslany tek kişilik dev kadro. Emmy En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü sonuna kadar hak ediyor. Dizi toplamda 4 sezondan oluşuyor. Her bir bölüm 42-45 dakika bandında; ama sizlere izlerken 10 dakika geçmiş gibi gelecek söylemedi demeyin. 

Yavaş yavaş konuya geçecek olursak Orphan Black’in temel taşı bir şirketin çeşitli amaçlarla patentli klon üretmesiyle başlıyor. Dizimizin baş karakteri Sarah’nın bir gece tren istasyonunda kendisinin tıpatıp aynısı olan genç bir kadının intiharına tanıklık etmesiyle olaylar başlıyor. Ardından birbirlerinden apayrı yaşantıları, karakterleri, tarzları olan klonlarımızın durumu fark etmeleri ile maceramız hız kesmeden devam ediyor. Gelelim ana klonlarımızın kimler olduğuna. Sarah; asi kızımız. Küçük kızı Kira (diğer klonlardan farklı olarak Sarah’nın üreme özelliği var) ve üvey kardeşi Felix ile yaşıyor. Kızı için her şeyi yapmaya hazır bir anne kendisi. Helena; kendisi dizi final yapana kadar benim favorim klonum olmaya devam etti. Kendisi diğer klonlardan farklı olarak Sarah’nın gerçek kardeşi. Rus aksanıyla, Rusya'da manastırda yabani bir şekilde yetiştirilse dahi içindeki o duygusallığıyla ve tabiki sestra deyişiyle gönüllerde taht kuruyor. Dizi sırf Helena için bile izlenebilir. Cosima; bilim dehasıdır kendisi. Tam bir laboratuvar faresidir. Tüm klon olaylarının ardındaki sır perdesini aralayan kişidir. Kısacası grubun beynidir. Alison, tam bir annedir. 2 çocuğu ve eşiyle mutlu bir evliliği vardır. Tek derdi dernekler, korolar, okul kermesleri, çocukların maçlarıdır. Bana kalırsa en çok güleceğiniz klondur kendisi. Zira klon olduğunu öğrenmesiyle günlük hayatının sekteye uğramasından hiç hoşlanmayacaktır. Ve son olarak Rachel; klonları üreten şirketin başındaki kişidir. Klon olduğunu bilerek yaşamış tek karakterimizdir. Para, güç, hırs, entrika, kötülük her şey Rachel'dadır. 


Gelelim oyunculuğa; kesinlikle ayakta alkışlıyorum. Şöyle anlatayım. Tatiana'nın canlandırdığı klonlardaki karakter çeşitliliği tamamen olağanüstü yeteneğinin kanıtı. Öyle ki kendi canlandırdığı bir klon yine kendi canlandırdığı başka bir klonun yerine geçse bile onun diğer klon olduğu rahatça anlaşılıyor. Her klonu farklı biri canlandırıyor gibi hissediyorsunuz. Hatta oyuncu kadrosuna bakınca ekibin geri kalanı nerede diyorsunuz ama ekibin yarısından çoğu zaten Tatiana. Ayrıca Dizi tam feminizm örneği olmasıyla da takdir topluyor. Şöyle ki kurgumuzda herhangi bir esas oğlanımız yok. Tüm olaylar her bir karakterin kendi etrafında dönüyor. Bu da diziye kocaman bir artı kazandırıyor. Aşk, romantizm, gözyaşı, ayrılık olmadan da mükemmel bir dizi ortaya çıkarılabileceğinin en güzel kanıtı. Kısacası eğer hala izlemediyseniz ve hazır elinizin altında final yapmış, izlenmeye hazır bölümleriyle sizleri bekleyen böyle bir dizi varken mutlaka izleyin derim!

 Senaryo : 9.0
 Oyunculuk : 10
 Akıcılık : 9.0
 Görsel Kalite : 7.0
 Müzik : 9.0
  MAZLUM PUANI : 8.5
Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder