13 Reasons Why Dizi İncelemesi

13 Reason Why, Netflix’in kaliteli yapımlarından bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikle belirtmek isterim ki, başlangıçta teenager dizisi gibi gözüken bu dizi izlemeye devam ettikçe hiç de öyle olmadığını seyirciye ispatlıyor. 

Gelelim dizinin konusuna… 

17 yaşındaki lise öğrencisi Hannah Baker intihar eder, ardında neden kendisini öldürdüğünü açıkladığı 13 gizemli kaset bırakır ve bu kasetleri ölümüne sebep olan 13 kişiye verir. Herkes kendi için doldurulan kaseti dinledikten sonra sıradaki kişiye kasetleri aktarmaktadır. Kasetlerin bir kopyası daha Tony isimli bir lise öğrencisinde vardır. Tony, herhangi bir terslik durumunda kasetleri polise götürecek ve Hannah’nın intiharının ardındaki sebepleri açığa çıkaracaktır. 

Dizi 13 bölümden oluşuyor ve her bölüm beraberinde yeni bir kaseti getiriyor. Başlarda Hannah’ın ölümünün bu sebeplere dayandığı fikri çok saçma gelse de bölümler ilerledikçe, kasetler dinlendikçe aslında hiç de öyle olmadığını görüyoruz. 

Dizinin ana genci Clay Jensen. Başta onun sessiz kalışlarına anlam veremiyorsunuz. Sonrasında, Hannah’ın ölümüne sebep olan herkesin cezasını çekmesi için kendi yöntemleri ile elinden geleni yapması takdiri hak ediyor. Aslında Hannah’a karşı yapılan haksızlıklara, zorbalıklara karşı sesini yükseltebilen tek karakterimiz. 

Dizideki oyunculuk beklentilerin çok daha ötesinde. Çünkü dizide tecrübeli ve başarılı oyuncu yok. Bu dizide oynayan gençlerin hiçbirisinin daha önce profesyonel oyunculuk deneyimi olmamış. Yani profesyonel bir ortamda kamera karşısına ilk geçişleri bu dizi ile gerçekleşiyor. 

Dizide Clay Jensen ve Hannah Baker’ın konuşmaları, vardıkları çıkarımları, ifade biçimleri dizinin kalitesini gözler önüne seriyor. 

Dizinin flashbacklerinde kullanılan müzikler ise defalarca ve defalarca dinleyip buna rağmen asla bıkmayacağınız cinsten. 

Diziyi izlerken değişen renkler izleyici için önemli bir anlam ifade ediyor. Dizide Hannah hayattayken kullanılan canlı renkler ve Hannah öldükten sonra geçen sahnelerde kullanılan soluk renkler çok farklı. Ölümün soğuk yüzü, Hannah yokken çok net bir biçimde yansıtılmış. Bu da dizinin ne kadar etkileyici olduğunu gösteren küçük detaylardan biri.

Derya YURTERİ

13 Reasons Why (2017– ) on IMDb


 Senaryo : 7.5
 Oyunculuk : 10
 Akıcılık : 8.0
 Görsel Kalite : 8.0
 Müzik : 9
  MAZLUM PUANI : 8.5
Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder