I, Robot - Ben, Robot [2004]

"I, Robot - Ben, Robot" filmi ünlü Amerikalı yazar Isaac Asimov'un aynı isimli kitabından beyazperdeye uyarlanmıştır. Kitap, Isaac Asimov'un birbirinden bağımsız dokuz farklı bilim-kurgu hikayesinin toplanmış halidir ve kitapta insanlar, robotlar ve ahlâk doğruluğunun ilişkilerinden bahsedilir. Filmin konusunu oluşturan "Üç Robot Yasası" da bu kitapta geçmektedir. Yasa şu maddelerden oluşur (zaman geçtikçe bir madde daha eklenmiştir ancak filmle ilgili sürprizbozan vermemek için bu maddeyi buraya yazmıyorum):
  • Bir robot, bir insana zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz.
  • Bir robot, birinci kuralla çelişmediği sürece bir insanın emirlerine uymak zorundadır.
  • Bir robot, birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece kendi varlığını korumakla mükelleftir.
Neyse bu kısa bilgilerden sonra gelelim filmimizin konusuna. Geleceğin dünyasında, 2035 yılında U.S. Robotics şirketinin geliştirmiş olduğu robotlar, artık insan hayatının bir parçası olmuştur. Üç Robot Yasasına göre çalışmakta olan robotlar, insanların yaşantısını kolaylaştırmaktadırlar. Bir gün bu robotların mucidi olan Dr. Alfred Lanning'in ( James Cromwell ) U.S. Robotics şirketinde intihar etmesi üzerine işler karışacaktır. İntihar vakasını incelemek üzere cinayet masası dedektifi Del Spooner ( Will Smith ) görevlendirilir. Del Spooner, şirket çalışanı Susan Calvin ( Bridget Moynahan ) eşliğinde şirkette araştırmasına başlar. Yaptığı araştırmalar sonucunda, bu durumun bir cinayet olduğu ve bu cinayetin arkasında bir robotun olduğu anlaşılır. Cinayeti işlediği düşünülen robot kısa süre sonra yakalanır. Ancak yakalanan bu robot, diğer tüm robotlardan çok farklıdır. Halkta panik yaratmamak amacıyla bu cinayet olayı, U.S. Robotics şirketi tarafından örtbas edilmeye çalışılır. Del Spooner olayın peşini bırakmaz. Ancak Spooner'ın araştırması derinleştikçe insanoğlunun varlığını tehlikeye atacak büyük bir tehlikenin varlığı ortaya çıkacaktır.

Öncelikle filmin esinlenmiş olduğu kitabı okumadığımı belirtmek isterim. Bu sebeple kitapla karşılaştırma yapamadan sadece filmi izlemiş biri olarak filmle ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşıyorum.

Film; bilim ve ahlak, önyargı ve de insanoğlunun gelecek kaygılarından biri olan kendi yarattığı makinelerin hakimiyeti altına girmek temellerinden hareket etmekte ve bu konular üzerinde izleyiciyi düşünmeye teşvik etmektedir.

Sürükleyici ve heyecanlı bir hikayeye sahip olan film, daha ilk dakikasından itibaren izleyiciyi kendisine bağlamayı başarıyor. İyi görsel efektler ile desteklenen yerinde ve dozunda aksiyonu ile film kesinlikle izlenmeyi hak ediyor. Pek çok yerde okuduğum kadarıyla robot tasarımları konusunda yoğun eleştiriler olsa da filmdeki robot tasarımlarını beğendiğimi belirtmek isterim. Zira insanlara hizmet etmek için geliştirilmiş olan robotların bu şekilde tasarlanması gayet başarılı bir tercih olmuştur düşüncesindeyim.  

Sonuç olarak eğlenceli vakit geçirmek istiyorsanız ve bu filmi izlememişseniz, ilk fırsatta izlemenizi tavsiye ederim.

I, Robot (2004) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder