Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief - Percy Jackson & Olimposlular - Şimşek Hırsızı [2010]



Yunan mitolojisi öğretmeni Rick Riordan'ın, oğluna uyku öncesi anlattığı hikayelerden derlediği kitaplarından beyazperdeye uyarlanan ilk film, "Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief - Percy Jackson & Olimposlular - Şimşek Hırsızı" filmidir. Ki Yunan mitolojisinin ve bu tarz gençlere yönelik kitapların sinema sektörü için bulunmaz bir nimet olduğunu da ortadadır.

Percy Jackson ( Logan Lerman ), ergenliğe yeni girmiş sıradan bir gençtir. Bir gün gittiği okul gezisinde hayatında görmediği bir yaratığın saldırısına uğrayan Percy, en yakın arkadaşı olan Grover'ın ( Brandon T. Jackson ) da yardımıyla bu saldırıdan son anda kurtulur. Saldırı sonrasında Percy, sıradan bir genç olmadığını ve Grover'ın da kendisini korumakla görevli, mitolojik bir yaratık olduğunu öğrenecektir. Zira Percy, Yunan tanrısı Poseidon'un oğludur. Dahası Percy, Olimpos'un en güçlü silahı olan Zeus'un Şimşeği'ni çalmakla suçlanmaktadır. Zeus tarafından Percy'e silahı teslim etmesi için on dört gün süre verilir. Bu süre içinde Şimşek teslim edilmezse tanrılar arasında tüm dünyayı yok edebilecek bir savaş çıkması kaçınılmaz görünmektedir. Percy önce, tüm Yunan tanrısı çocuklarının eğitim gördüğü bir kampa gitmek zorunda kalır. Bu sırada annesi de Hades tarafından kaçırılır. Kampta Athena'nın kızı Annabeth ( Alexandra Daddario ) ile tanışan Percy hem annesini Hades'in elinden kurtarmak hem de kayıp Şimşeği bularak dünyanın sonunu getirebilecek savaşı engellemek için amansız bir mücadelenin içine girecektir.

Bu zamana kadar Yunan mitolojisi üzerine pek çok film çekilmiş olsa da bu tarz filmlerin çok azı günümüzde geçmektedir. Bu açıdan, mitolojik bir hikayeyi gerçek dünyada yakın bir zamana uyarlamak ilginç ve güzel bir fikirdir düşüncesindeyim. Bu iyi hikayenin sıkıcılıktan uzak anlatımı da filmin bir diğer artısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira filmin yönetmeni Chris Columbus'un bu filmden önce vizyona girmiş ve beğenilmiş gençlik filmlerinin başarılı ve beğenilmeyen yanlarını iyi tespit ettiğini ve filmini de bu tespitleri doğrultusunda çekmiş olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Kısacası yerinde ve dozunda aksiyon ile desteklenen film, izleyiciyi sıkmadan kendisini izlettirmeyi başarıyor. Bu başarılarına rağmen yine de bazı olayların çok hızlı geliştiğini, özellikle acemi olan gençlerin bir anda bu acemiliklerinden kurtularak üstün güçleri olan diğer tanrılar dururken, tüm olayı çözmeleri ve savaşı engellemeleri gibi mantıksız bir kaç durumun olduğunu söyleyebilirim. Ancak bu tarz bir film için bu gibi mantıksızlıklar görmezden gelinebilir.

Sonuç olarak mitolojiye ilgi duyuyorsanız, bu filmi de seveceğinizi düşünüyorum. Ancak kitapları okumuş arkadaşlarımla yaptığım sohbetlerde, kitabı okuyanların filmi beğenmediğini de öğrendiğimi belirtmek isterim. Sonuç olarak izleyip izlememek size kalmış.




Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (2010) on IMDb
Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder