Equilibrium - İsyan [2004]


İnsanoğlunu yer yüzünde yaşayan diğer canlılardan ayıran en temel özellikler zekaya ve çeşitli duygulara sahip olmasıdır. Peki insan, duyguları olmadan nasıl yaşar ?

İşte başrollerinde Christian Bale ve Angus Macfadyen'in yer aldığı "Equilibrium - İsyan" filmi de bu sorunun cevabını biz izleyenlere vermeye çalışıyor.

21.yüzyılın başlarında yaşanmış olan Üçüncü Dünya Savaşı'nın yaraları yeni yeni sarılmaya başlanmıştır. Yeni bir savaşın yaşanmaması için baskıcı bir yönetim yapısı oluşturulmuştur. Bu baskıcı yönetim, insanların duygularını yok etmek için Prozium adı verilen bir ilaç geliştirir. Zira savaşın başlıca nedeni insanların sahip olduğu öfke, nefret, intikam, kıskançlık gibi duygular olduğuna inanılmaktadır. Bu sebeple insanların güzel sanatlar gibi duygu ve heyecan uyandıracak işlerle uğraşmaları ölüm cezasını gerektiren işler olarak görülmektedir. Bu baskıcı yönetim ise kendilerine rahipler adı verilen, özel yeteneklere sahip kişiler tarafından korunmaktadır. John Preston ( Christian Bale ) ise bu rahip teşkilatının en iyi adamıdır. John, ortağı Partridge'ı ( Sean Bean ) ilacını kullanmayı bırakması ve duygularını geri kazanmış olması sebebiyle öldürmek zorunda kalır. Sonrasında başka bir operasyonda gizemli bir kadını yakalar. Yaşanan bu iki olay John Preston'ın hayatını sorgulamasına neden olacaktır. Prozium'u kullanmayı bırakan John'un, var olan sistemin çok yanlış olduğunu anlaması başına haylice iş açacaktır.

"Equilibrium - İsyan" filmi artık günümüzde klasik olmuş bir konu üzerine inşa edilmiştir. Yaşanan büyük bir felaket sonrasında hayatta kalmayı başaran insanların, insanoğlunun geleceğini korumak bahanesiyle yönetimi ele geçiren baskıcı sistemi temsil eden insanlara karşı koymasının anlatıldığı bir filmdir. Hikaye olarak iyi kurgulanmış olsa da aynı iyi şeyleri hikaye anlatımı için söylemek pek mümkün değildir. Zira bu tarz bir film için sıkıcı bir anlatıma sahip olduğunu düşünmekteyim. Aksiyon sahnelerinin, filmin geneline oranla az yer tutuyor olması, filmin sıkıcı bir yapıya bürünmesine neden olmuştur. Filmin aksiyon sahneleri ( bir iki ufak ayrıntıya takılmazsanız ) gerçekten de çok iyi olmasına rağmen az yer tutuyor olması yanlış bir tercih olmuştur düşüncesindeyim.

Christian Bale, Dominic Purcell, Sean Bean, Sean Pertwee, William Fichtner, Angus Macfadyen ve Taye Diggs gibi tanınmış isimlerden oluşan oyuncu kadrosu ile film kesinlikle izlenmeyi hak ediyor. Ancak bu kadrodan çok daha iyi bir çıkarmış düşüncesi bende ağır basmaktadır.

Sonuç olarak izlemediyseniz izlemenizi tavsiye ederim. 

Equilibrium (2002) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder