Captain Phillips - Kaptan Phillips [2013]


Korsan denildiğinde pek çoğunuzun aklına, 16. veya 17. yüzyılda, kaba sakallı, tahta bacaklı, elinde kılıcıyla gemisinin güvertesinde mürettebatına emirler yağdıran bir kişi geliyor olabilir. Ancak günümüzde de özellikle Batı Afrika ve Güney Doğu Asya kıyılarında bu tür faaliyetlere rastlamak mümkündür.

İşte Captain Phillips / Kaptan Phillips filmi de gerçek hayattan uyarlanmış, günümüzde gerçekleşmiş bir korsan saldırısını konu alan bir film. Filmin konusu ise kısaca şu şekilde.

2009 yılında MV Maersk Alabama konteyner gemisi Somali açıklarından geçerken, korsanlar tarafından saldırıya uğrar. Kaptan Phillips ( Tom Hanks ) komutasındaki MV Maersk Alabama gemisi ile korsanlar arasında uzunca bir kovalamacadan sonra korsanlar gemiye ulaşır ve güverteye çıkar. Silahsız olan MV Maersk Alabama gemisi mürettebatı, canlarını korumak için gemi içinde saklanırlar. Bu arada mürettebatının can güvenliğini garantiye almak isteyen Kaptan Phillips, korsanlara rehine olmayı kabul eder. Korsanların amacı ise gemideki değerli eşyaları ve parayı alarak kaçmaktır. Ancak korsanların hesaba katmadığı şey ise Amerikan donanmasının olaydan haberdar olmasıdır. Donanmanın da işe karışmasıyla yine uzun sürecek bir kovalamaca başlar. Korsanlar rehin aldıkları Kaptan Phillips sayesinde kaçmaya çalışırken, Amerikan donanmasının işin peşini bırakmaya hiç niyeti yoktur. Artık Kaptan Phillips ile korsanların lideri Muse ( Barkhad Abdi ) arasında psikolojik savaş başlamıştır.

Yukarıda da belirtmiş olduğum üzere film, 2009 yılında gerçekleşmiş bir olaydan beyazperdeye uyarlanmıştır. 2009 yılında gerçekleşmiş olan bu korsan saldırısı, Amerikan gemilerinin son iki yüz yıl içinde karşı karşıya kaldıkları ilk korsan saldırısıdır.

Arada ufak tefek aksiyon sahneleri olsa da film genel olarak ağır ilerleyen bir filmdir. Ancak filmin gerilimli yapısı ve Kaptan Phillips ile korsanlar arasında yaşanan psikolojik savaş, son derece etkileyici bir şekilde izleyicilere aktarılmaktadır. Usta oyuncu Tom Hanks'in üst seviye performansı ile filmde tüm taşlar yerine oturmuştur. Diğer taraftan korsan Muse karakterini canlandıran Barkhad Abdi'nin de rolünün hakkını verdiğini, bu durumun da filmin başarısını bir kaç adım ileriye taşıdığını rahatlıkla söyleyebilirim. 

Filmde çok fazla görsel efekt desteğine başvurulmaması, tamamen doğal şartlarda açık denizde çekilmesi de filmin başarısını perçinlemektedir. Özellikle kamera kullanım teknikleri ve kamera açıları ile seyirci ile film bütünleşmektedir.

Film ile ilgili söyleyebileceğim tek olumsuz şey ise, seyir süresinin bu tarz bir film için çok uzun olmasıdır. Yaklaşık olarak 128 dakika olan film, bu uzunluk sebebiyle zaman zaman sıkıcı olmaktadır.

Sonuç olarak izlenmesi gereken filmlerden biridir. Fırsat bulduğunuzda izlemenizi tavsiye ederim.

Captain Phillips (2013) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder