Valkyrie - Operasyon Valkyrie [2009]


İnsanlık tarihinin en kanlı savaşı olan İkinci Dünya Savaşı üzerine bu zamana kadar pek çok film çekilmiştir. Bu filmlerin çok büyük bir çoğunluğu etkileyici savaş sahneleri ile dolu klasik savaş filmlerinden oluşmaktadır. 

Yönetmenliğini Bryan Singer'ın yapmış olduğu "Valkyrie - Operasyon Valkyrie" filmi ise yukarıda belirtmiş olduğum tarzda bir savaş filmi değil. Bu film, İkinci Dünya Savaşı'nın son yıllarında, bir grup Alman askerinin Adolf Hitler'i öldürmek ve savaşı sona erdirmek için verdikleri mücadeleyi konu alıyor.

Neyse lafı fazla uzatmadan filmin konusundan bahsetmek isterim. Albay Claus von Stauffenberg ( Tom Cruise ) Almanya'nın Tunus cephesinde sağ elini, sol elinin iki parmağını ve sol gözünü kaybetmiş bir Alman subayıdır. Gazi olması neticesinde Berlin'de başka bir göreve getirilen Albay von Stauffenberg'in tek amacı savaşı sona erdirmektir. Albayın bu amacının önündeki tek engel bizzat Adolf Hitler'in ( David Bamber ) kendisidir. Albay ve O'nun gibi düşünen bir grup general, Adolf Hitler'i öldürmek ve yönetimi ele geçirmek için gizli bir operasyon başlatır. Valkyrie adı verilen bu operasyonda, çıkabilecek iç isyanları bastırmak, Alman hükumetini ve önemli karargahları korumakla görevli Berlin'de yerleşik olan Alman yedek ordusu kullanılacaktır. Ancak operasyonun en kritik noktası Adolf Hitler'in ve ikinci adam Heinrich Himmler'in ortadan kaldırılmasıdır. Ancak bunu gerçekleştirmek hiç de kolay olmayacaktır.

Filmin hikayesi Claus von Stauffenberg'in gerçek hayat hikayesinden uyarlanmıştır. 20 Temmuz Suikasti olarak tarihe geçen ve Almanlar tarafından Adolf Hitler'e karşı gerçekleştirilen 15 suikast girişiminin sonuncusu olan bu olay filmin konusunu oluşturmaktadır.

Yukarıda da belirtmiş olduğum üzere Valkyrie - Operasyon Valkyrie filmi, klasik bir savaş filmi değil. Muhabere sahneleri yerine kapalı kapılar ardında, gizli planların yapıldığı sahnelerle dolu olan bir film. Bu yönüyle, aksiyon dolu savaş sahnelerini izleme beklentisi içinde olan sinemaseverleri tatmin etmeyecek bir film olduğunu söyleyebilirim. Ancak hiç düşmeyen gerilimi ve heyecanı ile mükemmel bir film olduğunu da belirtmek isterim.

Filmi, sıkıcı olmaktan kurtaran başlıca etmen hiç şüphe yok ki sahip olduğu mükemmel oyuncu kadrosudur. Burada da Tom Cruise'den ayrıca bahsetmek gerekir düşüncesindeyim. Zira Tom Cruise'nin tek elli, tek gözlü Claus von Stauffenberg'e tutkuyla hayat verdiğini ve üst düzey bir performans sergilediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Tom Cruise'nin yanında Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Terence Stamp ve Eddie Izzard gibi önemli isimlerden oluşan oyuncu kadrosu dediğim gibi filmin başarısının sırrı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sonuç olarak izlenmesi gereken filmlerden biridir. Henüz izlemediyseniz mutlaka izlemelisiniz. 

Valkyrie (2008) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder