Planet of the Apes - Maymunlar Gezegeni [2001]


Fransız yazar Pierre Boulle'nin 1963 yılında yazmış olduğu  "La Planète des Singes" yani Maymunlar Gezegeni romanı ilk kez 1968 yılında beyazperdeye uyarlanmıştır. Sonrasında ise Maymunlar Gezegeni hikayesinin devam filmleri ve farklı kurguları vizyona girmiştir.

İşte başrollerinde Mark Wahlberg'in oynadığı 2001 yapımı "Planet of the Apes - Maymunlar Gezegeni" ( 2001 yapımı film Türkçe'ye Maymunlar Cehennemi olarak değil Maymunlar Gezegeni olarak çevrilmiştir ) filmi aslında 1968 yılında vizyona giren ilk filmin yeniden çekilmiş halidir.

Kısaca konusundan bahsetmek isterim. 2029 yılında, astronot Leo Davidson Oberon Uzay Üssünde görevlidir. Karşılaştıkları elektromanyetik fırtınanın tam olarak ne olduğunu öğrenmek ve bu fırtına ile ilgili detaylı bilgi alabilmek amacıyla içinde bir maymun bulunan uzay kapsülü fırlatılır. Kapsül, fırtına içinde kaybolunca, maymununu bulmak amacıyla Leo da bir kapsüle atlar ve elektromanyetik fırtınanın içine dalar. Ancak bu fırtına büyük bir solucan deliğidir ve Leo, bu delikten geçerek dünya benzeri bir gezegene düşer. Ortam dünyaya benzese de yaşam hiç de dünyadaki gibi değildir. Zira bu gezegende üstün ırk maymunlardır ve insanlar da maymunların kölesi, ev hayvanı ve hizmetçileridir. Böyle bir ortamda maymunlara esir düşen Leo, maymun toplumunun önde gelen senatörünün kızı Ari 'ye ( Helena Bonham Carter ) satılır. Aslında Ari, tam bir insan dostudur ve eşitlikten yanadır. Esir olarak satıldığı gece kaçmayı başaran Leo, bir kısım insan ve insan dostu maymunun da yardımıyla, enkaz haline gelmiş olan uzay gemisine döner. Burada bulduğu telsizin sinyalini takip ederek Oberon Uzay Üssü ile iletişime geçmeye çalışır. Sinyaller Leo ve arkadaşlarını, Calima isimli maymunların kutsal saydığı yasak şehre götürür. Fakat bu yolculuk hiç de kolay olmamıştır. Zira General Thade ( Tim Roth ) komutasındaki maymun ordusu da hemen peşlerinden gelmektedir. Tüm zorluklara rağmen Calima'ya oluşmaya başaran Leo'nun, Calima'da buldukları yüzünden eve dönmek ile ilgili tüm hayalleri suya düşecektir. Gerisini anlatmıyorum. İzlemeniz gerekecek.

Maymunlar Cehennemi hikayesini bu kadar özel yapan ve  Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından Amerikan Ulusal Film Arşivi'nde saklanmasına neden olan başlıca unsur, hiç şüphe yok ki içerdiği felsefi tartışmalardır. Özellikle dini temellere dayanan insanın yaratılış hikayesi mi yoksa Darwinizm'e dayalı evrim teorisi mi, insan doğası itibariyle yıkıma ve zalimliğe mi eğilimlidir, teknolojik ilerleme insan yaşamını tehlikeye mi atıyor gibi tartışmaları içermesi Maymunlar Cehennemi hikayesinin temellerini oluşturmaktadır.

İşte 2001 yılında vizyona girmiş olan Maymunlar Gezegeni filmi, maalesef yukarıdaki ana hikayenin temellerini atan tartışmalara hiç mi hiç değinmiyor. Filmin felsefik yapısı aksiyona feda edilerek ortaya bol aksiyonlu bir bilim-kurgu filmi çıkmıştır. Hikayenin ruhuna aykırı düşmüş olan bu durum da serinin hayranlarının filmi sevmemesinin başlıca sebebidir. Bu olumsuz duruma ilaveten hikayede pek çok açık noktanın yer alması ve hikayenin özellikle sonunun bağlanamamış ve anlamsız olması da filmle ilgili olumsuz durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Sürprizli final yapalım derken maalesef her şey ele yüze bulaşmış durumdadır. 

Yukarıda bahsetmiş olduğum hikayenin ruhuna aykırı düşen bol aksiyon, daha önce herhangi bir Maymunlar Cehennemi filmi izlememiş olan sinemaseverlerin hoşuna gidecektir düşüncesindeyim. Zira ana hikayeden bağımsız olarak düşündüğümüzde bilim-kurgu ve aksiyon dozunda harmanlanmış durumdadır. Bu da bu filmle ilgili büyük bir çelişkidir düşüncesindeyim. 

Oyunculuk olarak ilk başrolünü oynayan Mark Wahlberg'in iyi iş çıkardığını ve rolünün hakkını vermiş olduğunu söyleyebilirim. Mark Wahlberg'in iyi performansına rağmen baş kötü karakter Thade'i canlandıran Tim Roth'un adeta filmi tek başına sırtlamış olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Görsel efektler, kostümler, mekan tasarımları, maymun karakterleri canlandıran oyuncuların maymunsu hareketleri iyi sayılır düşüncesindeyim. En azından gözü tırmalayan ve yoran çok fazla sahnenin olmaması filmin artılarındandır. 

Sonuç olarak Maymunlar Cehennemi hikayesini konu olan en kötü film diyebilirim. Önceki filmlerin hatırına izlenebilir.



Planet of the Apes (2001) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder