Gran Torino [2009]


Sinemanın yaşayan efsanelerinden biri olan Clint Eastwood, oyunculuk kariyerinin son filmi olduğunu açıkladığı Gran Torino ile sevenlerine kendine yakışır bir şekilde veda ediyor. 

Walt Kowalski ( Clint Eastwood ), yakın zamanda karısının ölümü ile artık iyice yalnız kalmış olan bir Kore Savaşı gazisidir. 50 yıldır Detroit'te yaşayan Walt, son derece huysuz, ırkçı ve anlaşması zor bir insandır. Bu sebeple çocukları ile dahi çok az görüşmektedir. Yaşadığı mahallenin de Asyalı göçmenler tarafından adeta işgal edilmesi ile Walt, daha da huysuz bir ihtiyar olup çıkmıştır. Yan komşularının küçük oğlu Thao ( Bee Vang ), çete başı kuzenini etkilemek için Walt'un 72 Model Ford Gran Torino'sunu çalmaya çalışırken Walt tarafından yakalanır. Thao'nun bu başarısız hırsızlık girişimi sonrasında ikili arasında yavaş yavaş bir dostluk gelişmeye başlar. Diğer taraftan Thao'nun ailesi de Walt'a şükranlarını sunmak için Walt'un bahçesine türlü hediyeler bırakırlar. Zamanla komşuları ile olan ilişkisi gelişmeye başlayan Walt, Asyalı komşuları ile pek çok ortak noktası olduğunu görür. Bu arada, Thao ve ailesinin peşini bırakmayan çeteye karşı, Walt'un da kendi planları vardır.

Clint Eastwood'un tek kişilik şovunu izlediğimiz Gran Torino, son derece etkileyici bir hikaye üzerine inşa edilmiştir. Ki bu hikayeyi de bu kadar etkileyici yapan tek unsur hiç şüphesiz Clint Eastwood'un karizması ve muhteşem oyunculuğudur. Hikayenin abartıdan uzak oluşu, doğru tercihlerle ilerlemesi ve her halükarda Walt karakterinin kendine has özelliklerinden vazgeçmemesi filmin gerçeklik payını arttırmıştır. Zira Walt karakterini, filmin ikinci yarısında daha uyumlu ve sevecen biri olarak izleseydik, filmin bu kadar etkileyici olması beklenemezdi düşüncesindeyim.

Diğer taraftan filmin finalinin de beklenenden farklı olduğunu belirtmek isterim. İlk izlediğinizde bu durum biraz hayal kırıklığı yaratsa da bu finalin yukarıda belirtmiş olduğum üzere daha gerçekçi olduğunu söylemeliyim.

Filmle ilgili söyleyebileceğim bir kaç olumsuz durum bulunmaktadır. Bunların başında Clint Eastwood dışındaki oyuncuların performanslarının çok kötü olması gelmektedir. Bu duruma ilaveten hikayenin zaman zaman çok ağırlaştığını ve bu durumun da seyirciyi biraz sıktığını belirtmek isterim.

Sonuç olarak Clint Eastwood gibi bir efsanenin tek kişilik şovunu kaçırmamanız gerektiğini ve bu filmi mutlaka izlemeniz gerektiğini belirtmek isterim. 

Gran Torino (2008) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder