Johnny Mnemonic - Beynimdeki Düşman [1995]


Türünün en iyilerinden, kült haline gelmiş bir bilim-kurgu filmi.
                                                                                                   
Bilgisayar ve internet kullanımının henüz çok yoğun ve yaygın olmadığı 1995 yılında vizyona girmiş olan ancak ileride teknolojinin gelişimi ile birlikte bilgisayar kullanımının hangi seviyelere gelebileceğini daha o yıllarda bizlere anlatan kült bir film "Johnny Mnemonic / Beynimdeki Düşman" filmi. Bu da bizlere filmin yazarı William Gibson'ın nasıl büyük bir hayal gücüne sahip olduğunu kanıtlayan en büyük göstergelerden biridir. Bu hayal gücü de filmin, kült bir film haline gelmesindeki en önemli etkendir.

Neyse lafı fazla uzatmadan filmimizin konusundan bahsedelim. Yıl 2021. Johnny Mnemonic ( Keanu Reeves ) beynine entegre ettirmiş olduğu bir çip sayesinde gizli bilgileri kafasının içinde taşıyan bir nevi hafıza kuryesidir. Ayrıca mesleğinin en iyisidir. Ancak almış olduğu son iş, belki de hayatının son işi olacaktır. Zira aldığı iş sebebiyle Pekin'den Newark'a bir bilgi taşımak zorundadır. Bilgi beynine yüklenir. Aynı zamanda bilginin, beyninden geri alınabilmesine yarayan şifre kağıdını da bilgi sahibine iletir. Ancak yüklenen bilginin peşinde Japon Mafyası Yakuza'da dahil pek çok teknoloji şirketi de vardır. Bilginin yüklenmesi ile birlikte ölümüne takip başlar. Johnny'nin bir yandan peşindekilerden kurtulması gerekmektedir. Diğer yandan beyninde taşıdığı veriden de 24 saat içinde kurtulmak zorundadır. Zira taşıdığı bilgi aşırı yükleme yapmıştır ve belirlenen sürede bilgiden kurtulamazsa, Johnny'nin hayatı tehlikededir. Ancak bilgiyi boşaltmak için gerekli olan ve sadece bilgi sahibine verilmiş olan şifre de yok edilmiş durumdadır. Artık Johnny için 24 saatlik bir ölüm kalım savaşı başlamıştır.

Film, konu olarak son derece orijinal bir hikayeye sahiptir. 1995 yılında çekilmiş bir film olduğu da düşünüldüğünde, bu kadar orijinal bir konuya sahip başkaca bir bilim-kurgu filmi neredeyse günümüze kadar hala çekilememiş durumdadır. Kısacası günümüz filmlerine taş çıkartacak kalitede bir hikaye üzerine inşa edilmiş, kült bir bilim-kurgu filmidir. 

Diğer taraftan, 1995 yılına göre iyi sayılacak görsel efektleri ile Keanu Reeves, Dina Meyer, Ice-T ve Dolph Lundgren gibi başarılı oyuncu kadrosu ile izlenmeyi hak eden sağlam bir bilim-kurgu filmidir.

Bana soracak olursanız filmin en büyük dezavantajı, çekim yılının 1995 yılı olmasıdır. Zira günümüz teknolojisi ve imkanları ile çekilmiş olsaydı, efsanevi bir film olabilecekken maalesef şimdi, sadece sıkı bilim-kurgu hayranlarınca bilinen bir film haline gelmiştir. Hele ki genç sinemaseverlerin filmden çok da haberdar olmadıklarını tahmin etmekteyim.

Neyse kısaca bilim-kurgu sinemasının önde gelen örneklerinden biri olan bu filmi, şimdiye kadar izlemediyseniz mutlaka izlemelisiniz. Ancak izlerken ve sonrasında eleştirirken çekim yılını da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.

Johnny Mnemonic (1995) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder