Divergent - Uyumsuz [2014]


Konu bulmakta zorlanan sinema sektörü için kitap serileri sağlam bir kaynak oluşturmaya devam ediyor. Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Açlık Oyunları, Alacakaranlık ve Labirent serileri, bu tarz seri filmlere başlıca örnek olarak verilebilir.

İşte Veronica Roth'un Uyumsuz serisi de 2014 yılında vizyona giren ve aynı ismi taşıyan ilk film ile yakın zamanda beyazperdeye uyarlanan kitap serilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Neyse lafı fazla uzatmadan filmin konusundan bahsedelim. Yaşanan savaşlar sonrasında hayatta kalmayı başarmış olanlar, Chicago şehrinin etrafını yüksek duvarlarla çevreleyerek burada yaşamaya başlamışlardır. Geriye kalan insanların barış ve huzur içinde yaşayabilmesi için toplum beş farklı gruba ayrılmış durumdadır. Bu gruplar şu şekildedir: Fedakarlar ( toplum için çalışan kamu görevlileri gibidirler ve bu özellikleri sebebiyle toplumun yönetimi onlardadır ), Korkusuzlar ( toplum güvenliğini sağlayan polis teşkilatıdır ), Bilgeler ( toplumun bilim adamlarından oluşurlar ), Adiller ( gerektiğinde toplum için adalet dağıtanlar ) ve Barışçıllar ( toplumun çiftçi kesimini oluşturmaktadırlar ). İşte böyle bir toplum yapısı içinde on altı yaşına gelen gençler, bir yeterlilik testine girip hangi grup için daha yararlı olacaklarını öğrenmekteler ve sonrasında hangi gruba dahil olacakları ile ilgili kendi seçimlerini yapmaktadırlar. Ancak seçim yapıldıktan sonra bu seçimi değiştirmek mümkün değildir. Fedakar bir anne ve babadan doğma olan Beatrice Prior da on altı yaşına geldiğinde bu yeterlilik testine girer. Fakat test sonucunda kendisinin tüm grupların özelliklerine sahip olduğu yani "Uyumsuz" olduğu anlaşılır. Testi yapan kişinin yardımıyla Beatrice'in Uyumsuz olduğu gizlenir. Zira Uyumsuzlar toplum düzeni için bir tehdit olarak görülmekte ve özellikle Bilgeler tarafından avlanmaktadırlar. Seçim günü geldiğinde Beatrice, anne ve babasını şaşırtarak Korkusuzlar grubunu seçer. Bundan sonrasında Korkusuzlar çatısı altında sıkı bir eğitime giren Beatrice ( Korkusuzlar grubuna dahil olduktan sonra Tris adını alacaktır ) bu gruptaki eğiticilerden biri olan Four'un ( Theo James ) yardımıyla Uyumsuzluğunu gizlemenin yollarını öğrenecektir. Ancak zaman geçtikçe Bilgelerin yönetimi ele geçirme faaliyetlerinin artması sonucunda Tris, kendisini büyük bir mücadelenin içinde bulacaktır.
Öncelikle filmin uyarlanmış olduğu Uyumsuz serisini okumadığımı ve bu sebeple kitapla herhangi bir karşılaştırma yapamayacağımı belirtmek isterim.

Filmin konusunun klasik dünyada yaşamın neredeyse yok olması ve sonrasında kurtulmayı başarmış insanların hayatta kalma çabası, seçilmiş kişinin kuralları sorgulayarak bozulmuş toplum yapısını değiştirmeye çalışması temelleri üzerine kurulduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu yönüyle türe herhangi bir yenilik getirmediğini ve pek çok klişeyi de bünyesinde barındırdığını hatırlatmak isterim. Bu tarz filmlere aşinaysanız olacakları tahmin etme konusunda herhangi bir zorluk yaşamayacaksınızdır. Kısacası film sürprizden uzak bir hikaye kurgusuna sahiptir. Bu durum da benim için filmin en olumsuz yönüdür. Bu olumsuzluğa ilaveten yaklaşık 140 dakikalık bir seyir süresine sahip olan film, üzerine inşa edildiği hikayesini tam olarak bizlere anlatamamış durumdadır. Bir serinin ilk filmi olması sebebiyle hikayenin biraz daha derinlemesine anlatılması gerektiği düşüncesindeyim. Zira Tris'in Korkusuzlar grubunu seçtikten sonraki eğitim süreci çok uzun tutulmuş ve bu durum da hikayenin derinlemesine anlatılmasına engel olmuştur. Zira beş farklı grup olmasına rağmen sadece Korkusuzlar grubu üzerinde durulmuş, örneğin yönetimi ele geçirmek isteyen Bilgeler grubundan doğru düzgün bahsedilmemiştir. 

Neyse gelelim film ile ilgili olumlu yanlara. Öncelikle uzunca bir seyir süresine sahip olsa da filmin, izleyiciyi sıkmadan kendisini izlettirdiğini belirtmek isterim. Bu bakımdan akıcı bir hikaye anlatımına sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Başlarda ağır başlayan filmin sonlara doğru hızlandığını ve finalde aksiyonun tavan yaptığını söyleyebilirim. 

Kısacası eldeki hikaye, yapılan yanlış tercihler sonucunda biraz heba edilmiş gibi görünmektedir. Bakalım gelecek filmler ile birlikte belki seri toparlanabilir. Ancak şu hali ile maalesef sınıfta kalmış gibi görünmektedir. Ancak yine de izlediğime pişman olmadığımı da belirtmek isterim. Sonuç olarak zzleyip izlememek size kalmıştır.

Divergent (2014) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder