After Earth - Dünya: Yeni Bir Başlangıç [2013]


Felaket senaryoları, sinema sektörü için önemli bir esin kaynağı olmaya devam ediyor.
                                                                                                                                       
Ancak teknolojinin de gelişmesiyle, felaket filmleri de farklı bir boyut kazanmaya başladı. Son yıllarda çekilen bu tarz filmler, genellikle Dünyada yaşamın sona ermesi ve insanoğlunun türünü devam ettirebilmek için Dünyayı terk etmesi ve yeni yaşam alanları araması teması üzerine kurulmakta.

İşte başrollerinde Will Smith ve oğlu Jaden Smith'in oynadığı Dünya: Yeni Bir Başlangıç filmi de yeni tarz felaket filmlerinden.

Filmin konusundan kısaca bahsetmek gerekirse; İnsanoğlu, yaşanan büyük bir felaket sonrasında 1000 yıl önce Dünyayı terk etmiş ve artık başka gezegenlerde yaşamaya başlamıştır. İşte kurulan bu yeni düzende Cypher ( Will Smith ) önde gelen efsanevi bir generaldir. Oğlu Kitai ( Jaden Smith ) ise babasının gözüne girmeye çalışan, başarısızlıktan ve babasının yüzünü kara çıkarmaktan korkan ve ileride babası gibi bir general olmak isteyen bir gençtir. Ancak babası, kendi oğluna karşı çok acımasızdır. Onun en ufak hatasına dahi göz yummamaktadır. Bu sebeple de araları biraz açıktır. Ancak baba ve oğlunun yer aldığı uzay gemisi bir görev esnasında Dünyaya acil iniş yapar. Bu iniş esnasında gemi bir kaç parçaya ayrılır ve Cypher bacağından ağır yaralanır. Cypher'in yürümesinin imkanı yoktur. Diğer taraftan ikilinin hayatta kalması için bulundukları yeri bildirmesi gerekmektedir. Fakat geminin iletişim sistemi, Cypher ve Kitai'nin bulunduğu bölgeden yaklaşık 5-6 günlük bir yürüyüş mesafesi uzakta bulunmaktadır. Kitai, hem kendi hayatını hem de babasının hayatını kurtarmak için, elindeki sınırlı hayat kaynakları ile bu tehlikeli yürüyüşü gerçekleştirmek zorundadır. Ancak Dünya, sanılanın aksine terk edilmiş değildir. Vahşi yaşam bir şekilde hayatta kalmayı başarmıştır. Artık geri sayım ve ölüm kalım mücadelesi başlamıştır.

İyi bir film meydana getirebilmek için gerekli olan hikaye, oyunculuk, görsel efekt ve film müziği gibi pek çok iyi malzemeye sahip olunsa da ortaya aynı oranda iyi bir film çıkmadığı düşüncesindeyim. Bunun da en büyük sebebi hikayenin senaryolaştırılmasındaki başarısızlıktır. Zira hikaye iyi olsa da maalesef başlarda baba oğul arasındaki gergin ilişkiyi oluşturabilmek için gerçeklikten uzak diyalogların varlığı filmin kalitesini büyük oranda düşürmektedir. Bunun yanına bir de yan rollerde yer alan oyuncuların da yapmacık tavırlarının eklenmesi ile maalesef film bu hususta sınıfta kalmaktadır. Kaldı ki Will Smith ve Jaden Smith uyumu, görsel efektlerdeki başarı da bu durumu kurtaramamıştır.

Başlarda ağır başlayan film geminin Dünyaya düşmesi ile hızlanmaktadır. İşte bu noktadan itibaren iyi bir film izlemeye başlıyoruz dersem yanlış söylemiş olmam herhalde. Dünyadaki vahşi hayatın seyirciye yansıtılması, açık mekan tasarımları son derece başarılı. Dünyanın gizemli ve tehlikeli yapısı güzel oluşturulmuştur. Her ne kadar tek rota üzerinde geçen bir film olsa da Kitai'nin başından geçen tehlikeler, burada babası ile olan ilişkisinin gelişimi gayet güzel işlenmiştir.

Sonuç olarak, bilim-kurgu ve felaket filmlerinden hoşlanıyorsanız, bu filmi de en azından bir kere izlemenizi tavsiye ederim. Evde ailecek izlenebilecek, vakit geçirmelik bir film.

After Earth (2013) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder