X-Men [2000]


X-Men serisinin temellerinin atıldığı, serinin ilk filmi
                                                                      
Kökeni 1930'lu yıllara dayanan ancak 1950'li yıllarla birlikte popülerliği artan çizgi roman dünyasının belki de en çok bilinen ve sevilen serilerinden biri de Marvel Comics'e ait olan X-Men serisidir. İşte bu serinin beyazperdeye uyarlanan ilk filmi 2000 yılında vizyona girmiştir.

Evrim teorisine göre Dünya üzerinde görülen ilk insandan itibaren insanlık türü evrimleşerek günümüz modern insanına ulaşılmıştır. İşte bu evrim teorisi pek çok bilimsel araştırmaya, makaleye, kitaba, romana, filme, diziye ilham vermiştir. X-Men çizgi romanları ve sonrasında çekilmeye başlanan X-Men filmleri de bu konudan hareketle oluşturulmuştur. Gerçekten de X-Men dünyasının temelini; insanoğlunun evriminin devam etmesi ve günümüz modern insanının evriminin bir adım daha ileriye zıplayarak mutantların meydana gelmesi oluşturmaktadır.

İlk filmin konusundan bahsetmek gerekirse. Görünmez olmak, metallere hükmetmek, zihin okumak, havaya hükmetmek, dokunduğu kişinin özelliklerini almak vb. bunlar normal insanların sahip olamadığı ancak evrimlerinin ilerlemesi ile birlikte gelişen mutantların sahip olduğu özelliklerdir. Doğal olarak insanoğlu, bilmediği şeyden korkmakta, bilmediği şeyi toplumdan dışlamak istemekte ve kendisine bir tehdit olarak görmektedir. İşte böyle bir zamanda normal insanlarla mutantlar arasında soğuk savaş ortamı oluşmaktadır. Senator Kelly ( Bruce Davison ) ve onun gibi düşünen insanlar, mutantların kimliklerini ve sahip oldukları özelliklerini açıklaması gerektiği düşüncesindedir. Adeta bir fişleme kampanyası başlatmışlardır. Professor Charles Xavier ( Patrick Stewart ) ise dışlanmış olan mutantları özel bir okul bünyesinde toplayarak, onları eğitmekte ve güçlerini iyilik için kullanmanın yollarını göstermektedir. Ancak Professor Charles Xavier'ın zamanında en yakın arkadaşı olan Eric Lensherr / Magneto ( Ian McKellen ) ise insanlarla mutantlar arasında çoktan bir savaşın başladığını düşünmekte ve ona göre hareket etmektedir. Magneto'nun amacı basittir: Tüm dünya liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek olan toplantı esnasında geliştirmiş olduğu makineyi kullanarak liderlerin evrimini hızlandırmak ve liderleri mutant yapmaktır. Ancak Magneto'nun karşısında Professor Charles Xavier ve onun X-Men ekibi vardır.

Bu ilk film, daha sonraki yıllarda yağmur gibi yağmaya başlayacak olan Marvel filmlerinin temelini oluşturması bakımında, belki de serinin en önemli filmidir. Mutant sorunu olarak adlandırılan ve neredeyse tüm X-Men filmlerinin konusunu oluşturan hikayenin temelleri bu film ile atılmaktadır. Diğer taraftan pek çok filmde yer alacak olan karakterlerin de seyirci ile tanıştırılması bakımından da önemli bir filmdir.

Bir tarafta daha gerçekçi olan Magneto diğer tarafta olaylara daha insancıl ve iyimser yaklaşan Professor Charles Xavier. Tam olarak iyi ile kötünün, siyah ile beyazın, gece ile gündüzün savaşı olarak adlandırabileceğimiz bir hikaye. Bu hikayenin ilmek ilmek işlenmesi, hikaye örgüsünün çok sağlam bir şekilde örülmesi belki de bu filmin en önemli artısıdır. Bu hikayenin bu kadar sağlam kurgulanmış olması da gelecek filmlerin yolunu açmıştır. Bu sağlam hikaye örgüsü içinde Magneto'nun amacının iyi gizlenmiş olması ve neredeyse filmin sonuna kadar tam olarak anlaşılamaması, filmin gizemli ve sürprizli hikayesinin bir eseridir.

Zamanına göre başarılı görsel efektleri ve film müzikleri ile benim için serinin en iyi bir iki filminden biridir.

Magneto, Doktor Xavier, Wolverine ( Hugh Jackman ), Storm, Jean Grey, Sabretooth, Cyclops, Rogue ve Toad gibi kalabalık mutant kadrosu ile son derece ilgi çekici bir filmdir.

Sonuç olarak mutlaka izlenmesi gereken filmlerden biridir. Pek çok sinemaseverin izlemiş olduğunu tahmin etsem de izlemeyi atlamış olanlara şiddetle tavsiye ederim.

X-Men (2000) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder