Victory - Zafere Kaçış [1981]


Tüm zamanların en iyi spor filmlerinden biri. Zamanının ünlü futbolcuları da bu filmde

                                                                                   
Bu zamana kadar spor konulu pek çok film çekilmiştir. Ancak benim için bu filmlerin içinde 1981 yılında çekilmiş olan ve yönetmenliğini John Huston'ın yaptığı, başrollerinde  Michael Caine, Sylvester Stallone, Max von Sydow ve Pele gibi isimlerin yer aldığı "Zafere Kaçış" filminin ayrı bir yeri ve önemi vardır. Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Kazimierz Deyna, John Wark ve Mike Summerbee gibi döneminin tanınmış futbol oyuncuları da bu filmde yer almıştır.
Gelelim filmimizin konusuna. Filmde, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere esir düşen bir grup müttefik askerin kaçış planı anlatılmaktadır. Esir düşen müttefik askerleri, esir kampında vakit geçirmek için futbol oynamaya başlarlar. Esir askerlerin bu hobisi zaman geçtikçe Nazi subaylarının da ilgisini çekmiştir. Zira Nazi ordusu, sahip olduğu futbol takımına, Dünyanın en iyi takımı gözüyle bakmaktadır. Bu durumu ispatlamak isteyen Nazi ordusu, müttefik esir askerler ile bir propaganda maçı düzenlemek için işe koyulurlar. Kaçma planları yapan esir askerler için bu maç planlarını uygulamak ve firar etmek için bulunmaz bir fırsat olup çıkmıştır. Amaç maça çıkmak ve devre arasında stattan kaçmaktır. Ancak maç başlar ve ilk yarı 4-0 Alman takımının üstünlüğü ile sonuçlanır. Kaçma imkanları olmasına rağmen, var olma mücadelesi veren müttefik güçler, sahadan kaçmaz ve ikinci yarıya çıkar. Artık ne olacaksa ikinci yarıda olacaktır. Sonrasını anlatmıyorum. Kendiniz izlemelisiniz.     

İnsanları esir edebilirsiniz ancak onların hayallerini ve gururlarını esir alamazsınız. Benim için bu filmin verdiği temel ders budur. Kaçıp, korkak olarak anılmaktansa kalıp mücadele etmek kadar değerli bir şey yoktur. İşte aradan geçen bunca zamana rağmen Zafere Kaçış filminin bu kadar sevilmesinin en önemli nedeni bu verdiği derslerdir.

Samimi hikayesi ile özellikle Captain Robert Hatch rolündeki Sylvester Stallone'nun ve Capt. John Colby rolündeki Michael Caine'in muhteşem oyunculukları ile tüm zamanların en iyi spor filmlerinden biridir.

Bu zamana kadar izlemediyseniz mutlaka izlemelisiniz.

Victory (1981) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder