True Detective

Son zamanların en iyi polisiye gerilim dizisi. İzlemediyseniz mutlaka izlemelisiniz...                                                                                                                                                            
Lafı fazla uzatmadan dizinin konusundan bahsetmek isterim. Dizinin başlangıcında Detective Maynard Gilbough ( Michael Potts ) ve  Detective Thomas Papania ( Tory Kittles ) işlenmiş olan bir cinayetle ilgili eski dedektifler Rust Cohle ( Matthew McConaughey ) ve Martin Hart ( Woody Harrelson ) ile görüşerek fikir alış-verişi yapmaktadırlar. Zira günümüzde işlenmiş olan bu cinayetin, Rust Cohle ve Martin Hart'ın 17 yıl boyunca araştırdıkları ve sonunda çözdükleri bir cinayetle büyük benzerlikleri vardır. Buradan hareketle dizi geçmişe, 1995 yılına gitmektedir.

Louisiana Cinayet Masası'nda görev yapan dedektif Rust Cohle ve Martin Hart aslında birbirlerine tamamen zıt karakterde iki dedektiftir. Rust Cohle, son derece dikkatli, zeki, olaylara farklı bakış açıları getirebilen, sürekli sigara içen, asosyal, koca bir not defteri ile gezen ve bu sebeple kendisine "vergi memuru" lakabı takılmış olan bir dedektiftir. Martin Hart ise farklı değer yargıları olan, olayları çok da umursamayan, önce vur sonra sorgula taktiğini benimsemiş bir dedektiftir. Bu iki zıt karakter 1995 yılında işlenmiş bir cinayetin soruşturmasında ortak olurlar. Ancak işlenmiş olan bu cinayet, bu zamana kadar rastladıkları cinayetlerden farklıdır. Zira cinayet için resmen bir sahne hazırlanmış, farklı bir ritüel uygulanmış, cesede farklı bir pozisyon verilerek bir şeyler anlatılmaya çalışılmıştır. Diğer taraftan böyle bir sahne hazırlanmış olsa da yaptıkları olay yeri araştırmasında elle tutulur herhangi bir delil bulunamamıştır. İşte bu şartlar altında neredeyse 20 yıla yakın bir süre devam edecek bir cinayet soruşturması başlamıştır. Artık gerisini oturup izlemeniz gerekir.
Öncelikle dizi ile ilgili kısa bilgiler vereceğim. 55 dakikadan oluşan 8 bölümden meydana gelen bir mini dizidir. Ancak çok beğenilmiş olması sebebiyle ikinci sezon onayı da almıştır. Tamamen yeni bir kadro ve yeni bir olayla ikinci sezon 2015 yılında seyirci ile buluşacaktır. 

Dizinin, bu kadar başarılı olmasının sırrı, sahip olduğu son derece ilginç hikayesidir. Hikayenin ilmek ilmek işlenmesi, geçmiş ile şimdiki zaman arasındaki bağlantının mükemmel kurulması dizinin başarısının anahtarıdır. Matthew McConaughey ve Woody Harrelson'ın mükemmel oyunculukları ile can verdikleri Rust Cohle ve Martin Hart karakterleri, bu karakterler arasındaki inişli çıkışlı ilişkinin kurgulanması, diziyi bir kaç seviye yukarı çıkarmıştır. Özellikle Matthew McConaughey' a ayrı bir sayfa açmak gerekir düşüncesindeyim. Zira Matthew McConaughey, bu dizi ile efsanevi bir oyunculuk sergilemiş ve oyunculukta adeta zirve yapmıştır. 

Böyle bir dizi için Louisiana eyaletinin özellikle seçildiğini düşünüyorum. Zira sürekli olarak havanın kasvetli ve bunaltıcı olması, çok büyük bataklıkların bulunması, eyaletin bazı kesimlerinin ıssız olması vb etmenler dizinin ve hikayenin etkisini arttıran önemli faktörlerdendir. Florida veya Los Angeles gibi güneşli ve hareketli bir yerde çekilseydi dizinin bu denli etkili olmayacağı düşüncesindeyim.  

Dizi ile ilgili finalde pek bir soru işareti kalmasa da finalin, bu tarz bir hikayeye göre biraz zayıf kaldığı düşüncesindeyim. Açık nokta bırakılmasa da bazı noktalarda tam da tatmin olmadığımı da belirtmek isterim.

Sonuç olarak, polisiye gerilim tarzı dizilerden hoşlanıyorsanız, son zamanların türünün en iyisi olan bu diziyi mutlaka izlemelisiniz. 

İlk Bölüm Tarihi          : 9 Ocak 2014
Dizinin Yaratıcısı         : Nic Pizzolatto
Süre                               : 8 Bölüm - Yaklaşık 55 Dakika
IMDb Puanı                  : 9,3
Mazlum Puanı               : 9
Tür                                : Suç, Drama, Gizem
Oyuncular                     : Matthew McConaughey - Rust Cohle rolünde
                                        Woody Harrelson - Martin Hart rolünde
                                        Michelle Monaghan - Maggie Hart rolünde
                                        Michael Potts - Detective Maynard Gilbough rolünde
                                        Tory Kittles - Detective Thomas Papania rolünde
                                        Alexandra Daddario - Lisa Tragnetti rolünde

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder