Fringe


Bu zamana kadar yayınlanmış ve başarılı bir şekilde son bulmuş olan nadir bilim-kurgu dizilerinden biri de Fringe' dir. J.J. Abrams, Alex Kuntzman ve Robert Orci tarafından yaratılmış ve kurgulanmış olan dizi 5 sezonun ardından başarılı bir şekilde sona ermiştir.
 
Dizide; Olivia Dunham ( Anna torv ), Dr. Walter Bishop ( John Noble ), Peter Bishop ( Joshua Jackson ), ekibin başı Philip Broyles ( Lance Reddick ) ve  Astrid Farnsworth ( Jasika Nicole ) isimlerinden oluşan Fringe ekibinin maceraları anlatılmaktadır. 
 
Amerika Kamu Güvenlik Teşkilatı ve Federal Araştırma Bürosu'nun ( FBI ) ortak çalışmaları ile oluşturulmuş olan Fringe ( Sınır Ekibi şeklinde Türkçe'ye çevrilmektedir )ekibi, Dünya üzerinde gerçekleşen ancak sebebi açıklanamayan olayları incelemektedir. Zira Dünya üzerinde "Kara Delik" diye tabir edilen solucan delikleri açılmakta, yeni doğan bir çocuk çok hızlı bir şekilde yaşlanarak ölmekte, bir insan aniden donarak patlamakta ve bir uçak dolusu insan sebebi bilinmeyen bir nedenden dolayı ölmektedir. Kısacası günümüz teknolojisi ile açıklanamayacak tüm bu olaylar Fringe ekibinin kuruluş amacını oluşturmaktadır. Gerçekleşen bu olaylar, metafizik ve ileri bilim ile ilgili deneyleri andırmaktadır. Bu deneylerin arkasında yatan gücü bulmak ve Dünyanın sonunun gelmesine engel olmak için kurulan Fringe ekibi, bir zamanlar hükümetin gizli deneyleri için ( ışınlanma, nano teknoloji, yapay zeka, süper asker yaratma gibi gizli faaliyetler ) araştırmalar yaptıktan sonra, 17 yıl boyunca bir akıl hastanesine kapatılan  bilim adamı Walter Bishop'tan yardım almak zorunda kalacaktır. Walter Bishop hayatta sadece oğlu Peter'a ( Joshua Jackson ) güvendiğinden dolayı, Peter da istemeden babasına bakmak amacıyla da olsa bu ekibe dahil olmuştur. Yapılan tüm araştırmalar, Dünya üzerinde gerçekleşen bu tür garip olayların arkasında Walter Bishop ve ortağı William Bell'in kurduğu Massive Dynamic şirketinin bir şekilde ilişkisinin olduğunu göstermektedir. Şirket üzerinde yoğunlaşan ekip ZDF adındaki bioterörist bir örgütlenmenin yaşanan bu tür garip olayların arkasında olduğunu öğrenirler. ZDF'nin amacı ise keşfetmiş oldukları paralel evren ile üzerinde yaşadığımız evreni birbirine bağlamaktır. ZDF'nin arkasında kimin veya kimlerin olduğu ve evrenleri birbirine bağlamaktaki amaçlarının ne olduğu ise henüz büyük bir muammadır. Ancak bu amaç Dünya üzerinde felaket niteliğinde sonuçlara neden olacaktır.
 
Dizi ile ilgili kısa bilgilere gelince. Fringe, 5 sezon yayınlanmış ve final yapmış bir dizidir. Ayrıca sahip olduğu bu karışık konusuna rağmen gayet başarılı bir şekilde final yapmıştır. J.J. Abrams'ın yarattığı dizilere bakınca pek çoğunun sonunun havada kaldığını veya bağlanamadığını göreceksiniz. Lost ve Alcatraz dizileri buna örnek olarak verilebilir. Dizi yaklaşık 60 dakikalık bölümlerden oluşmaktadır ve toplam 100 bölümdür.


Diziyi izlemeye başladığım ilk andan itibaren bende The X-Files dizisi ile Lost dizilerinin harmanlanmış halini izliyorum hissi uyanmıştır. Gerçekleşen ve açıklanamayan olayları varlığı The X-Files dizisini, yaşanan olayların gizemi ve sürekli olarak insanı merakta bırakması ise Lost dizisini hatırlatmaktadır.  Yine dizide şu andaki teknoloji ile mümkün olmayan olaylar gerçekleşiyor olsa da bu olayların kurgulanması ve seyirciye yansıtılması gayet başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Olayların geçtiği ve bizim yaşadığımız evren ile paralel evrendeki olayların farklı ilerlemesi de izlenebilirliğin artması bakımından en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Paralel evrenin keşfedilmesinin ise bölümler ilerledikçe açıklığa kavuşması ve bunun bir şekilde Dr. Walter Bishop ve oğlu ile ilişkilendirilmesi mükemmel şekilde kurgulanmış durumdadır.

Dizinin benim için diğer bir artı özelliği de olayları anlatım tarzı olmuştur. Şöyle ki her ne kadar metafizik ve ileri bilim gibi insanların çok fazla aşina olmadığı konuları işlese de bunu izleyenlerin kolay anlayacağı şekilde yapması, insanları izlerken herhangi bir kafa karışıklığına maruz bırakmaması seyir zevkini arttıran en önemli farktörlerdendir.

Dizi ile ilgili ayrı bir sayfa açılması gereken unsur ise Dr. Walter Bishop karakterini canlandıran John Noble'nin muhteşem oyunculuğudur. Bir tarafta hafif aklını yitirmiş, asosyal, çevresi ile bağlantı kurmakta zorluk çeken ve bakıma muhtaç çocuk karakterli Walter Bishop; diğer tarafta, paralel evrende acımasız ve duygusuz Walter Bishop. John Noble, bu iki farklı Walter Bishop karakterini de mükemmel şekilde canlandırmıştır. Benim için dizinin olmazsa olmaz baş karakteridir.


Son sezonda hikayenin akışı biraz değişmiş olsa da önceki sezonlardan kopukluk yaşanmaması, hikayenin bir şekilde bütünlüğünü koruması dizinin en önemli başarısıdır. Çok tutulmuş olmasına rağmen anlamsız uzatılmayarak final yapması da benim için diziyi sevmemdeki önemli unsurlardan biridir.

Sonuç olarak yeni sezonu çekilecek mi veya sağlam bir sonu olacak mı gibi kaygıları taşımadan izleyebileceğiniz bir dizi arayışı içindeyseniz Fringe'yi mutlaka izlemelisiniz.

İlk Yayın Tarihi           : 9 Eylül 2008
Yapımcı/Yaratıcı         : J.J. Abrams, Alex Kuntzman,  Robert Orci
Oyuncular                     : Anna Torv - Olivia Dunham    
                                        Joshua Jackson - Peter Bishop
                                        Jasika Nicole - Astrid Farnsworth
                                        John Noble - Dr. Walter Bishop
                                        Lance Reddick - Phillip Broyles
                                        Blair Brown - Nina Sharp
IMDB Puanı                  : 8,5
Mazlum Puanı               : 8,5
Tür                                : Bilim-Kurgu, Drama, Gizem

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder