Transcendence - Evrim [2014]


Ruhu olan bilgisayar olur mu demeyin ve mutlaka izleyin!!!
                                                                                                                         
Yapay zeka,  insan zekâsına özgü olan, algılama, öğrenme, düşünme, fikir yürütme, sorun çözme, iletişim kurma ve karar verme gibi bilişsel fonksiyonları sergilemesi beklenen yapay bir işletim sistemidir.

Bu zamana kadar pek çok yapay zeka temalı film ve dizi çekilmiştir. Steven Spielberg'in "Yapay Zeka" filmi veya "Terminator" ve "Matrix" serileri yapay zeka temeline dayanan ve benim bir çırpıda aklıma gelen filmlerdir. Ancak bu filmlerde insan eliyle yaratılmış olan bu yapay zekalar, sonradan insanoğlunu kendisinin en büyük düşmanı olarak görmüş ve neredeyse Dünya'nın sonu gelmiştir.

Başrollerinde Johnny Depp'in oynadığı Transcendence / Evrim filmi de yapay zeka teması üzerine kurulmuş olan farklı bir filmdir. 

Dr. Will Caster ( Johnny Depp ) yapay zeka alanında araştırmalar yapan bir bilimadamıdır. Dr. Caster'a göre, insan beyni çok uzun zamandır potansiyelini geliştirememiştir. Ona göre öz farkındalığı olan bir yapay zeka yaratılabilirse milyonlarca insanın beyinlerinin birleştirilmesi ile elde edilebilecek potansiyelin bile çok üstünde bir potansiyel elde edilebilecektir. Bu sayede bilimsel tüm sınırlar aşılabilecek ve bu gelişmeler ışığında örnek olarak tüm hastalıklara çare bulunacak, eko-sistemin kendisini düzeltebilmesi sağlanacak vb. Bunu yapabilmek için canlı bir maymunun beyin aktivitelerini kopyalayarak bir yapay zeka yapmıştır. Ancak yapay zeka konusundaki gelişmeler bir takım teknoloji karşıtı örgütün ilgisini çeker. Bu örgüt, yapay zekanın insanlığın sonunu getirecek olacağı korkusunu yaşamaktadır. Bu sebeple yapay zeka konusunda çalışmalar yapan tüm bilim merkezlerine terör saldırısı düzenlenir. Bu terör saldırılarından biri ise Dr. Caster'a yöneliktir. Dr. Caster vurulur ancak kurşun sıyırmıştır. Bu durumu öngören terör örgütü kurşunu radyoaktif bir madde ile kaplamıştır. Dr. Caster'ın vucüdunda ileri derecede radyasyon zehirlenmesi gelişir. Yaklaşık 5 hafta içinde ölecek olan Dr. Caster, karısı Evelyn Caster ( Rebecca Hall ) ve en yakın arkadaşı Max Waters (Paul Bettany) ile bir plan yaparlar. Dr. Caster'ın beynini bilgisayara aktarmayı başarırlar. Dr. Caster'ın beyni, geliştirmiş olduğu yapay zeka ile birleşince ortaya muazzam bir güç çıkar. Bakalım bu durum insanlığın yararına mı yoksa zararına mı olacaktır ?


Sahip olduğu farklı konusu ile son derece ilginç bir film dersem yanlış söylemiş olmam herhalde. Film tarzı itibariyle bilim-kurgu olduğu için gerçeklerle elbette ki alakalı değildir.  Ancak hikayenin kurgulanması ve ilerleyişi açısından mantık hatalarının bulunmadığı, başta anlatılanlar ile sonda gerçekleşen olayların filmin hikayesi çerçevesinde tutarlı olduğu sağlam bir bilim-kurgu filmidir. Genellikle bu tarz filmlerin en büyük sıkıntısı, hikayenin mantık hataları ile dolu olması sebebiyle tutarsız olmasıdır. Ancak bu filmde böyle bir durum söz konusu değildir. 

Diğer taraftan Johnny Depp ve Morgan Freeman gibi iki efsanenin aynı anda oyuncu kadrosunda yer alması filmin en büyük artılarındandır. Morgan Freeman'ın, her ne kadar yan rollerde olsa da oyuncu kadrosunda bulunması bile başlı başına bir filmin izlenmesi için yeterlidir. 

Görsel efekt ve ses bakımından filmin, günümüz teknolojisinin tüm nimetlerinden yararlandığını da belirtmek isterim. Pek çok kişinin görsel efekt deyince aksiyon dolu sahneler aklına gelse de bu film için böyle bir durum söz konusu değildir. Film genel olarak durağan bir filmdir ancak 'görsel efekt için illa da aksiyon gerekmez' fikrini gayet başarılı bir şekilde seyirciye yansıtmayı başarmıştır. 

Bu tarz bilim-kurgu filmler için en önemli şey, filmin finalidir. Bu konuda da seyirciyi son derece tatmin eden bir finali olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. 

Sonuç olarak son zamanlarda izleyip de bu kadar etkilendiğim başka bir bilim-kurgu filmi hatırlamıyorum. Bu sebeple mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum.

Transcendence (2014) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder