Total Recall - Gerçeğe Çağrı [1990]


Marsta gerçekleşecek olan bir maceraya hazır mısınız?
                                                                                             
Bazı filmler vardır ki bunlar zamanının çok ilerisinde bir hikayeye ve görselliğe sahiptir ve bu filmler insanların hayal gücünü geliştirerek sektörün gelişmesine yardımcı olurlar. İşte bu tarz filmlere iyi bir örnek de 1990 yılında vizyona girmiş olan ve başrollerinde Arnold Schwarzenegger'in oynadığı Total Recall / Gerçeğe Çağrı filmidir.

Filmin hikayesi 2084 yılında geçmektedir. Douglas Quaid ( Arnold Schwarzenegger ) her gece rüyasında Mars'ta görev yapan bir gizli ajan olduğunu gören sıradan bir inşaat işçisidir. Karısı Lori ( Sharon Stone ) ile mutlu bir hayatı vardır. Ancak hayatında sürekli olarak bir şeylerin eksik olduğu hissini yaşamaktadır. Bir gün Douglas Quaid, Rekall isimli, insanların beynine hatıralar ekerek onlara sanal seyahatler yaptıran bir şirkete gider. Sanal seyahat olarak bir Mars macerası seçen Douglas'ın beynine müdahale edilir. Ancak bu andan itibaren işler çok ters gider. Douglas'ın beynine müdahale edilmesiyle artık Douglas hayal ile gerçeği ayıramaz duruma gelir. Bir takside ayılan Douglas'ın peşinde artık tanımadığı insanlar vardır. Kaldı ki eve döndüğünde olan biteni karısı Lori anlatması ile Lori'nin de aslında karısı olmadığını öğrenir. Artık hayatta kalmak ve olan biteni çözmek için Douglas'ın gitmesi gereken yer Mars gezegenidir. Mars'ta ise yönetici Vilos Cohaagen'ın ( Ronny Cox ) direnişçiler ile başı beladadır. Douglas ise bir anda kendisini Mars'ta gerçekleşen bir iç savaşın içinde bulacaktır. Kısacası oyun içinde oyun, hayal içinde gerçek yaşamak zorunda kalan Douglas, gerçekleri bulabilecek midir ?
Aslında karışık gibi duran ancak ilmek ilmek işlenen hikayesi, filmin belki de başarısının sırrıdır. Filmin hikayesi Philip K. Dick'in We Can Remember It For You Wholesale ( Sizin İçin Topyekün Hatırlayabiliriz ) adlı kısa hikâyesine dayanmaktadır. Hikaye ile yaratılan ortam, karakterler o kadar sağlam bir çalışmanın eseri ki film sırf hikayesi ile benzerlerinden bir kaç adım ileri çıkmaktadır. Oyun içinde oyunun olduğu, pek çok sürpriz barındıran hikayesi ile film, seyirciyi etkilemeyi başarıyor.

Bu başarılı hikayeye ilaveten Arnold SchwarzeneggerSharon Stone, Ronny Cox ve Michael Ironside gibi önemli oyunculardan oluşan oyuncu kadrosunun varlığı da filmin bir diğer başarı sırrıdır. Burada da Michael Ironside'ın canlandırmış olduğu Richter karakterinden ayrıca söz etmek gerekir düşüncesindeyim. Zira başarılı oyuncu bu zamana kadar pek çok dizi ve filmde yer almış, ayrıca sesiyle pek çok video oyunu karakterine hayat vermiştir. Bu filmde de usta oyuncu ne kadar iyi bir tamamlayıcı oyuncu olduğunu göstermiş ve filmin kötü karakteri Richter'e can vermiştir. Belki de filmin en dikkat çeken performansını Michael Ironside göstermiştir. 
Gerilim, aksiyon ve maceranın başarılı bir şekilde harmanlanması, aksiyonun dozunda ve yerli yerinde kullanılması filmin bir diğer artısıdır düşüncesindeyim. Ayrıca zamanının ötesinde görsel efektleri de filmin izlenirliliğini arttıran ve seyircinin baştan sona hiç sıkılmadan filmi izlemesini sağlayan önemli faktörlerdendir. 

Bu noktada filmin En İyi Görsel Efekt dalında Oscar ödülünü kazanmış olduğunu da belirtmek isterim.

Sonuç olarak türünün en iyilerinden biri olan bu muhteşem filmi mutlaka izlemelisiniz. 












Total Recall (1990) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder