The Colony - Koloni [2013]


Buz devri; ancak bildiğimiz, yüzlerimizi güldüren animasyon filmi değil...
                                                                                     
Günümüzde, küresel ısınma ve devamında yaşanabilecek felaketlerle ilgili pek çok bilimsel araştırma yapılmaktadır. Ancak bu konuda insanların ilgisini çekmede kullanılabilecek en etkin yöntemlerden biri de beyazperdedir.

İşte "Koloni" filminin ana temasını küresel ısınma sonucunda dünyada yaşanan iklim değişiklikleri ve sonrasında ise yeni bir buz devrinin yaşanması oluşturmaktadır. İnsanlar artık koloniler halinde ve buz tutmuş yüzeylerin altında hayatta kalma çabası içindedir. Kaynaklar ve yiyecek tükenmek üzeredir. Grip bile olsanız toplumun devamını tehlikeye atmamak için ya öldürülürsünüz ya da şansınızı denemek için yeryüzüne çıkmak zorunda kalırsınız. İşte böyle acımasız bir hayatta kalma sürecinde bir tek tohumun ve bir avuç toprağım bile her şeyden fazla değeri vardır. Filmimizde Briggs ( Laurence Fishburne ) önderliğindeki koloninin kendilerine en yakın olan diğer koloni ile irtibatlarının kesilmesi ile birlikte hikaye başlar. Briggs ve bir kaç arkadaşı, komşu kolonide olan biten hakkında bilgi edinmek için yola çıkarlar. Komşu koloniye vardıklarında olanlara kendileri bile inanamayacaklardır.

Bu zamana kadar pek çok felaket senaryosu film izlemiş olmama rağmen "Koloni" filminden çok daha farklı bir şekilde etkilenmiş olduğumu belirtmeliyim. Zira film ile verilmek istenen dersler çok belirgin bir şekilde seyirciye yansıtılmaktadır. Günümüz koşullarında ne kadar çok şeyi israf ettiğimizi, şu anda yaşanmakta olan küresel ısınmanın ne tür felaketlere yol açabileceği gerçeği tüm çıplaklığı ile gözler önüne serilmektedir. Bir tek tohumun, bu tohumun ekileceği bir avuç toprağın ne kadar önemli olabileceğini bu film ile görmek mümkün. Ayrıca yeryüzünde yaşayan en vahşi yaratığın yine insanlar olduğu gerçeğini de adeta bir tokat gibi gözler önüne seren son derece sağlam bir film.


Filmin bir diğer artısı da başlarda gizemli olan hikayenin sonlara doğru gerilim ve aksiyona dönüşmesindeki başarılı kurgudur. Başlarda merak ettiren film sonlara doğru o kadar hareketleniyor ki heyecan seviyesi tavan yapıyor. Diğer yandan mekan ve dış dünya tasarımlarındaki usta işi çalışma sayesinde insanların içinde bulundukları sıkıntılar son derece başarılı bir şekilde bizlere yansıtılmaktadır.

IMDB'den 5,3 gibi düşük bir puan alsa da pek çok yerli sinema sitesinden 7 ve üstü puan almayı başaran kısacası Türk sinemasever tarafından beğenilmiş olan bir film.

İyi bir felaket filmi izlemek istiyorsanız bu film sizler için iyi bir tercih olacaktır.

The Colony (2013) on IMDb


Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder