Supernatural


İyinin ve kötünün mücadelesine doğaüstü bir bakış...

O kadar uzun zamandır yayında olan bir dizi ki nereden başlayacağıma pek karar veremedim. Dile kolay, dizinin şu anda onuncu sezonu ve yaklaşık olarak 200 bölümden fazla bölüm yayınlanmış durumda. Gerçi bu benim için pek de olumsuz bir durum da değil hani. 2005 yılından bu yana izlediğiniz dizinin kahramanları artık aileden sayılacak duruma geldiler dersem yanılmış olmam herhalde. Resmen Sam ve Dean kardeşlerle birlikte gençlik yıllarımı geçirmiş gibiyim.
Benim gibi iyi bir dizi izleyicisi iseniz, pek çok dizinin ikinci sezonu dahi göremediğini düşününce on sezon boyunda sürekli olarak ekranda kalmanın ne kadar da zor bir durum olduğunu da bilirsiniz. Sürekli olarak yeni bir hikaye bulmak ve bunu da izleyiciye beğendirmek gerçekten de zor iş. Bu durumun benim için tek sıkıntısı eğer dizi bitecek olursa nasıl bir final olacağı ile ilgili. Gerçekten de dizinin ilk 6 sezonunda işlenen konusu ile şu andaki konusu arasında dağlar kadar fark var.
Öncelikle dizinin konusundan bahsetmeden önce şunu belirtmeliyim. Supernatural dizisinin sonuçta bir kurgu olduğunu, izlenebilirlik bakımından doğaüstü güçlerin kullanıldığını ve dizinin hikayesinin az çok İncil'de bahsedilen Lucifer hikayesinden esinlenilmiş olduğunu unutmamak gerekir. Daha doğrusu bu hikayenin dizinin yapımcısı ve yazarı tarafından kendilerince yorumlanması ile oluşturulmuştur. Bu sebeple dini yargılardan uzak izlerseniz gerçekten de zevk alacağınız düşüncesindeyim.
Neyse dizinin asıl konusundan biraz bahsetmek isterim. Dizide Sam ( Jared Padelecki )  ve Dean ( Jensen Ackles ) Winchester kardeşlerin hikayesine tanık olacağız. Ancak bunlar siz biz gibi iki normal kardeş değiller. Çocukluklarında, annelerinin bilinmeyen bir güç tarafından evlerinin tavanına yapışmış bir durumda alevler içinde ölmesi üzerine babaları John Winchester tüm hayatını avcılığa adamıştır. ( Dizide avcılık; şeytan, iblis, vampir, kurtadam gibi kötü varlıkları avlayanlar için kullanılmaktadır ). Bu sebeple Dean ve Sam anasız ve babasız büyümüşlerdir. Dean de babası gibi avcı olmak isterken Sam bu konulardan uzak durmak istemektedir. Bu sebeple Sam evi terk etmiş, üniversiteye gitmiş ve yıllarca ailesinden ayrı yaşamıştır. Hatta sevdiği kadın olan Jessica ile evlenme arifesindedir. Ancak bir gün Dean, babasının kayıp olduğu ve onu aramada kendisine yardımcı olması için Sam'den yardım ister. Babalarını arama çalışmaları sonuç vermeyince Dean, Sam'in avcılığa geri dönmesi için baskı uygular. Dean'in teklifini kabul etmeyen Sam, aynı gece eve döndüğünde sevgilisi Jessica'nın annesi gibi ölümüne şahit olur. Artık hem annesini hem de sevgilisini aynı gücün öldürdüğüne tanık olan Sam için tek yol avcılığa geri dönerek katili bulmak ve intikamını almaktır. Bu amaç uğruna pek çok dost ve düşman edineceklerdir. Zaman zaman umulmadık yardımlar alacaklar, hiç umulmadık olaylara şahit olacaklardır.
Dizi ile ilgili ön bilgiler vermek isterim. Bir aksilik ve grev olmaması durumunda dizinin her sezonu yaklaşık 22 bölümden oluşmaktadır. Bölüm uzunlukları ise klasik 45 dakikadır. Ayrıca dizide şeytan, melek, iblis, hayalet, kurtadam, vampir, şekil değiştiren, mahşerin dört atlısı, baş melekler gibi pek çok doğaüstü güçten ve yaratıktan bahsedilmektedir. Sezonların ise ilk bölümleri ana hikayeyi takip ederken sonra gelen bir kaç bölümü ana hikayeyi takip ederken yol üzerinde rastlanılan ve ana hikayeden farklı olan yan hikayelerden oluşmaktadır. Son bölümlere doğru tekrar ana hikaye devam etmekte ve başarılı sezon finalleri ile sezonlar bitmektedir. Ayrıca ilk altı sezonun Lucifer hikayesine sonraki dört sezonun ise cennet ve cehennem arasındaki çekişmeye dayandığını da belirtmekte fayda vardır.
Dizi ile ilgili düşüncelerime geçmeden önce ana karakterlerden bahsetmek isterim. Dean, klasik rock seven, çapkın, korkusuz görünmeye çalışan, abiliğin verdiği korumacı tavrı olan, cesur ve aksiyon seven bir adamdır. Kısacası önce vur sonra sor taktiğini benimser. Ancak kardeşine olan düşkünlüğü ve sadakati çok ileri seviyededir. Sam ise olaylara daha geniş bir açıdan bakabilen, zeki ve merhametli bir karakterdir. Ancak cesaret ve kardeşine bağlılık konusunda Dean'den aşağı kalır bir yanı yoktur.
Dizi ile ilgili olumsuz söyleyebileceğim tek şey, dizinin çok tutması ile birlikte uzatılmış ve dolayısıyla baştaki hikayenin sona ermiş olmasına rağmen dizinin son bulmamış olmasıdır. Yukarıda da bahsettiğim üzere ilk altı sezon tamamen farklı bir hikaye varken son dört sezon konu bambaşka bir boyut kazanmıştır. Ancak altıncı sezon finali ile dizi bitmiş olsaydı, mükemmel bir son olurdu ve dizi efsaneler arasında yerini alırdı. Hala iyi bir dizi finali ile bu sonuca ulaşılabilir. İzleyip göreceğiz.
Ana hikayenin yanında, yan hikayelerin bulunması, yan hikayelerde karşılaştığımız karakterlerin, ilerleyen bölümlerde zaman zaman tekrar karşımıza çıkması, dizinin en önemli artıları arasında. Geçmiş bölümlerde izlediğimiz karakterleri yeniden görmek, bende, sanki uzun zamandır görmediğimiz arkadaşımızla karşılaşmak gibi bir his uyandırmaktadır( Diziyi izlediğinizde bu hissiyatımı daha iyi anlayacaksınız ). Ana hikayenin kurgulanışının mükemmelliğini beşinci sezon finalinde ve altıncı sezon boyunca anlayacaksınız. Tüm hikaye bu iki sezonda gayet başarılı bir şekilde açıklığa kavuşacaktır. 
Castiel
Dizideki karakterlerin itina ile oluşturulması ve bu karakterlere yakışacak oyuncuların seçilmiş olması da dizinin bu kadar sevilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Kardeşlerin babaları gibi olan Bobby, melek Castiel, şeytan Crowley, Lucifer, şakacı lakaplı melek Gabriel, Ruby, Abaddon gibi karakterler diziye ayrı bir hava katmıştır. Hatta dizide kardeşlerin kullandığı araba bile itina ile seçilmiştir. Zira 67 Model Impala, dizinin simgelerinden biridir. 
Dizinin simgesi haline gelen 1967 Model Impala
 İzleyecek uzun soluklu bir şeyler arıyorsanız, on sezon hayatta kalmış ve hala devam eden ve de pek çok hayranı olan bu diziyi ( tabi ki bu türü seviyorsanız ) mutlaka izlemelisiniz.
İlk Yayınlanma Tarihi  : 13 Eylül 2005
Diziyi Yaratan              : Eric Kripke
Oyuncular                     : Jansen Ackles - Dean Winchester ( 2005-2015/ 208 Bölüm )
                                        Jared Padelecki - Sam Winchester ( 2005-2015/ 208 Bölüm )
                                        Misha Collins - Castiel ( 2008-2015 / 72 Bölüm )
                                        Jim Beaver - Bobby ( 2006-2013 / 57 Bölüm )
                                        Mark Sheppard - Crowley ( 2009-2015 / 42 Bölüm )
IMDB Puanı                  : 8,7
Mazlum Puanı               : 9
Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder