Stargate - Yıldız Geçidi


Yalnızca tek bir RA olabilir                                                                                                                             
Bilim-Kurgu denildiğinde aklıma ilk gelen bir kaç filmden biri de 1994 yılında çekilmiş olan Stargate / Yıldız Geçidi filmidir. Günümüz filmlerine taş çıkartacak kadar kaliteli hikayesi ve görselliği ile alanında çığır açan filmlerden biridir benim için.

İnsanoğlunun iyiliği için bazı keşiflerin yapılmaması ve bazı gizemlerin çözülmemesi gerekmektedir. İşte filmimizin hikayesi de tam da bu noktada başlıyor. 1928 yılında Giza Mısır'da Dünyamızda bulunmayan bir elementten yapılmış olan çember şeklinde bir cisim bulunur. Günümüze kadar da bu cismin ne olduğu bulunamaz. Ta ki Mısır Dil Bilimci Dr. Daniel Jackson'ın ( James Spader ) araştırma ekibine katılmasına kadar. Dr. Jackson, bu cismin bir kapı olduğunu ve kapının nasıl açılacağını keşfeder. Kapı sonunda açılmıştır. Yıldızlara açılan bu kapıyı kullanarak yeni yerler keşfetmek dürtüsü ile hareket eden Amerikalılar Albay Jonathan 'Jack' O'Neil ( Kurt Russel ) önderliğindeki bir keşif ekibi ile kapıdan geçerek bir keşif operasyonu düzenler. Ancak geri dönebilmek için kapıyı diğer taraftan yeniden açmak Dünyadan açmaktan çok daha zor olacaktır.

Öncelikle filmin hikayesinin mükemmel kurgulanışından bahsetmek isterim. Hikayenin, Mısır tarihi ve Güneş Tanrısı "Ra" ile ilişkilendirilmesi, piramitlerin yapılmasındaki gizeme dayandırılması son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Filmin başlardaki gizemli yapısının sonlara doğru aksiyona dönüşmesi, bu geçişin çok doğru bir şekilde ayarlanması da filmin önemli başarı unsurlarındandır. Kısacası Mısır tarihinin gizemli yapısı üzerine tasarlanmış mükemmel bir film dersem yanlış söylemiş olmam herhalde.


Hikayenin yanında 1994 yılına göre üst seviyedeki görsel efektleri ile göze batan bir filmdir. Zira filmin çekim yılını bilmeden izlediğinizde günümüze yakın bir zamanda çekilmiş olduğu fikri uyanacaktır kafanızda. Zira görsel efektler gözünüze hiç de 21 yıl önce çekilmiş gibi yavan gelmeyecektir.

Ancak filmle ilgili söyleyebileceğim tek olumsuz şey ise kesinlikle Kurt Russell'in saç kesimidir. Zamanının modası mıdır bilmem ancak hakikaten kötü bir seçim olmuş düşüncesindeyim.

Sıkı bir sinemaseverseniz, bu zamana kadar mutlaka bir kaç kez izlemişsinizdir. Ancak yine de Stargate filmini izlememişseniz, bu yanlışınızdan bir an önce dönün ve bu muhteşem filmi izleyin.

Stargate (1994) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder