Jupiter Ascending - Jupiter Yükseliyor


Jupiter Yükseliyor. Ancak yeterince yükselememiş gibi geldi bana!!
                                                                                                                                                           
Matrix üçlemesinin yaratıcıları olan Wachowski kardeşlerin fantastik-aksiyon tarzında çekmiş oldukları yeni filmi Jupiter Yükseliyor 6 Şubat 2015 tarihinde ülkemizde vizyona girdi. Matrix üçlemesinin Dünya üzerinde bırakmış olduğu etki düşünüldüğünde bu üçlemeyi yaratan Wachowski kardeşlerin varlığı ve buna ilaveten Mila Kunis, Channing Tatum, Sean Bean, Douglas Booth ve Eddie Redmayne gibi başarılı oyunculardan oluşan oyuncu kadrosu ile 2015 yılının en çok ses getirmesi beklenen filmlerinin başında gelmektedir. 

Filmin konusundan kısaca bahsetmek gerekirse; İnsanoğlu evrende yalnız değildir. Evren pek çok farklı ırkın bir araya gelmesinden oluşmaktadır. İnsanoğlu ise evrene hükmeden Abrasax Hanedanlığı tarafından Dünyada tohumlanarak yaratılmıştır. Abrasax Hanedanlığının ise üç veliahtı vardır: Balem (Eddie Redmayne), Titus (Douglas Booth) ve Kaliqye (Tuppence Middleton). Dünyanın kontrolü Balem'in elindedir ve Balem, bu üç veliaht arasında en tehlikeli ve acımasız olanıdır. Kalique ise üç veliaht arasında tek dişi olandır ve çok fazla olan bitene karışma gibi bir çabası yoktur. Titus ise aslında hanedanlığın kraliçesi olacak olan Jupiter (Mila Kunis) ile evlenerek diğer rakiplerini alt etme düşüncesindedir. Jupiter ise olan bitenden habersiz, dünyada sıradan bir hayat yaşamakta olan temizlikçi bir kadındır. Balem, Jupiter'i, kraliçe olduğunun farkına varmadan öldürmek amacındadır. Ancak Caine (Channing Tatum), Jupiter'i koruma görevini üstlenmiştir. 

Aslında Matrix üçlemesi gibi derince bir konuya sahip olan Jupiter Yükseliyor filmi, maalesef hikayenin kurgulanması ve beyazperdeye aktarılması bakımından sınıfta kalmıştır. Zira Wachowski kardeşler hikayeye fazla önem vermeden geçiştirmiş ve doğrudan aksiyona dalmıştır. Bu da filmde hikayenin işlenmesi ile ilgili her açıdan mantık hatalarının oluşmasına neden olmuştur. Matrix serisindeki gibi hikaye derinlemesine anlatılsaymış ortaya efsanevi bir bilim-kurgu serisi çıkabilirmiş. Ancak hikayenin bu şekilde es geçilmesi, olayların nasıl bu aşamaya gelişinin anlatılmaması, Jupiter'in olayları kabullenişinin neredeyse hiç anlatılmaması, filmin sonunun erkenden tahmin edilebilir olması ve seyirciyi şaşırtmaması gibi unsurlar filmin izlenebilirliğini son derece düşürmüştür. Bu hali ile devam filmlerinin geleceğini pek düşünmüyorum. Ancak her şey olabilir.

Hikayeyi yok sayarsak, başarılı görsel efektlerle süslenmiş olan saf bir aksiyon filmi ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim. Ancak görsel efektler konusunda da bir Interstellar filmindeki başarının yakalanamadığını da belirtmeliyim. Bazı sahnelerin çok fazla karmaşık olduğunu da söylemeliyim.

Filmle ilgili söyleyebileceğim tek olumlu eleştiri ile Channing Tatum'un oyunculuğu olabilir. Her ne kadar Mila Kunis başrolde olsa da filmi götüren isim kesinlikle Caine karakterini canlandıran Channing Tatum'dur. 

Sonuç olarak bence sınıfta kalmış olan bir filmdir. Konuya önem vermeden görsel efektlerle dolu bir aksiyon filmi izlemek istiyorsanız izleyebilirsiniz. Ancak sinemada izleyip izlememe konusunu tamamen size bırakıyorum.

Jupiter Ascending (2015) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder