Reservoir Dogs - Rezervuar Köpekleri [1993]


Kendine has, farklı bir tarzı olan, sinemanın dahi çocuğu Quentin Tarantino'nun ilk filmi. Tarantino'nun hem yazdığı hem yönettiği hem de kısa da olsa rol aldığı Rezervuar Köpekleri, konu itibariyle soygun temasından hareket etmektedir.

Joe Cabot ( Lawrence Tieney ) oğlu Eddie ( Christopher Penn ) ile birlikte bir elmas mağazasını soymak üzere her birinin takma adı ayrı bir renk olan işinin ustası altı rezervuar köpeğinden oluşan bir ekip kurar. Bu ekiptekiler birbirlerinin adını ve geçmişini bilmemektedirler. Yapılacak soygun en ince detayına kadar planlanır. Fakat ekip soygun günü mağazaya girdiğinde alarmlar çalar, ancak polis ekipleri olması gereken zamandan çok önce mağazayı kuşatmışlardır. Ekipten bazıları ölür; kaçabilenler ise planladıkları kaçış noktasında buluşurlar. Ancak polisin bu kadar erkenden mağazayı kuşatması, ekibi, içlerinden birinin köstebek olduğu sonucuna götürür. Peki gerçekten bir hain var mıdır? Varsa bu kişi kimdir ve amacı nedir? 

Çekildiği 1992 yılına göre düşünüldüğünde senaryo ve hikayenin işlenişi bakımından zamanının çok ötesinde olan, şimdiden kült statüsüne erişmiş modern zaman klasiği bir film ile karşı karşıyayız. Gerçekten de köstebek konusunda herkesten şüphe ettiren, başta Bay Beyaz rolündeki Harvey Keitel ve Bay Pembe rolündeki Steve Buscemi olmak üzere tüm ekibin başarılı oyunculuklarıyla, yerli ve yeterli Tarantino tarzı aksiyonu ile mükemmel bir film. Resmen Tarantino daha ilk filmi ile kendi tarzını belli ediyor desem yanılmış olmam herhalde. Ayrıca film müziklerine de ayrı bir parantez açmak gerekir. En az senaryo kadar müziklerin de filmin başarısında önemli bir rol oynadığından bahsetmeden geçemeyeceğim. 

Sonuç olarak sahip olduğu döngüsel kurgu tekniği ile filmin sonunda hikayeyi gayet başarılı bir şekilde birbirine bağlayan, çoktan kült statüsüne erişmiş bu filmi eğer bu zamana kadar izlemediyseniz mutlaka izlemelisiniz. Ayrıca arşivinizde de mutlaka bulunması gereken filmlerden biridir.

Reservoir Dogs (1992) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder