Predator - Av [1988]


Çok sıcak yıllarda insanlarımız sebepsiz yere kaybolur ve bu sene de en sıcak yıllardan biri!
                                                                                                         
1987 yılında vizyona girdiğinde gerek konusu ile gerekse kullanılan görsel efektleri ile büyük yankı uyandıran filmlerden biri de başrollerinde Arnold Schwarzenegger'in oynadığı "Predator / Av" filmidir. Görsel efektlerdeki başarısı sebebiyle 60.Akademi Ödülleri Töreninde de En İyi Görsel Efekt dalında da oscara aday olmayı başarmış filmlerden biridir.

Filmin konusundan bahsetmek gerekirse; Özel bir kurtarma timinin lideri olan Binbaşı Alan "Dutch" Schaefer (Arnold Schwarzenegger) ve ekibi, rehine kurtarma operasyonu için Orta Amerika'nın balta girmemiş ormanlarında bulunan gerilla kampına girmek zorundadırlar. Operasyon başarı ile sonuçlanır ve geri dönüş yolunda planlanmış rotada hareket etmektedirler. Ancak çok geçmeden aldıkları bu görevin CIA tarafından uydurulmuş bir düzmece olduğunu anlarlar. Artık geri dönmek için çok geçtir. Bir yandan bölgedeki gerillalarla savaşırken, bir yandan da dünya dışından gelen üstün bir yaratığın avı olmuşlardır.


Predator karakteri, gerek sahip olduğu farklı silahları ve avlanma teknikleri ile gerekse enfrarujlu görüş yeteneği ile ve gerekse de kamuflaj tekniği ile sinema tarihinin fenomen olmuş karakterlerinden biridir. Bu karakter o kadar sevilmiştir ki bu filmden sonra pek çok filme konu olmaya devam etmiştir. 

Neyse filme gelecek olursak, klasik ve fazla detaylı olmayan bir hikaye üzerine kurulmuş ancak aksiyon ve heyecan seviyesi çok yüksek bir filmdir. Filmin, başlardaki gizemli yapısının zaman ilerledikçe aksiyona geçiş yapması, en sonda hayat kalmak için avın avcıya dönüşmesi filmin en önemli artılarındandır. Arnold Schwarzenegger'in başarılı oyunculuğu ve Predator'un karizmatik yapısı filmin bir fenomene dönüşmesindeki başlıca etmenlerdir.

Filmle ilgili diğer bir ilginç detay ise, bu filmde oynayan oyuncuların bir kısmının ileride siyasete atılması ve valilik gibi görevlerde bulunmalarıdır. Bu bilgi şu şekildedir:
  • Arnold Schwarzenegger: 2003-2011 yılları arasında California Eyaleti Valiliği görevini üstlenmiştir.
  • Jesse Ventura: 1999-2003 yılları arasında Minnesota Valiliği görevini yapmıştır.
  • Sonny Landham: 2004 yılında Kentucky Vali adaylığı ve 2008 ABD Senato üye adaylığı vardır ancak sadece adaylıkta kalmış göreve gelmeyi başaramamıştır.
Kısaca zamanını en iyi filmlerinden biri olan bu aksiyon dolu filmi bu zamana kadar izleme şansını bulamadıysanız, bir şekilde filmi edinin ve izleyin.

Predator (1987) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder