Groundhog Day - Bugün Aslında Dündü


Sürekli aynı günü yaşamak zorunda kalan hava durumu spikeri Phil'in ilginç hikayesi
                                                                                     
Günümüzde çekilen, görsel efektlerle göz yoran basit konulu filmlerden sıkıldıysanız, klasik olmuş bir film izlemek istiyorsanız, "Bugün Aslında Dündü" tam da size göre bir film.

Phil Connors ( Bill Murray ) ekran önünde samimi kişiliği ve eğlenceli tavrıyla pek çok kişi tarafından sevilen bir hava durumu spikeridir. Ekran arkasında ise tüm dünyanın kendi etrafında döndüğüne inanan, ukala ve bencil bir kişidir. Bu huysuz adam, hiç sevmediği kırsal yaşamın hüküm sürdüğü Pensilvanya’nın kırsal kasabalarından birine, 2 Şubatta gerçekleşecek olan geleneksel Groundhog Day / Köstebek Günü etkinlikleri için gönderilir. Kırsal kesimin yaşantısından ve insanlarından hoşlanmasa da bir günlüğüne buna katlanmak zorundadır. Ancak yaşanan kar fırtınası sebebiyle burada bir günden fazla kalmak zorunda kalır. Ancak asıl büyük sürprizi yatıp da tekrar 2 Şubat gününe kalktığında yaşayacaktır. Her seferinde farklı şeyler denese de yine yatıp kalktığında 2 Şubat gününü yaşamak zorunda kalacaktır. Bu zaman döngüsü içinde sıkışan Phil, önceleri bu durumu kendi çıkarına kullanır. İstediği kadınları etkilemek ve onlarla beraber olmak, gerektiğinde banka soymak, alkol alıp polisten kaçmak gibi faaliyetlerde bulunur. Zaman geçtikçe umutsuzluğa düşer ve defalarca intiharı dener. Ancak her seferinde yeniden 2 Şubat gününe uyanmaktadır. Zaman geçtikçe bu özelliğini, insanlara yardım etmek, kötü olayları engellemek için kullanmaya başlar. Bunları yaparken çevresindeki insanları anlamayı, onlara yardım etmeyi ve onlarla empati kurmayı öğrenir. Spoiler vermeden anlatacaklarım bu kadar. Bakalım sonuçta Phil, bu zaman döngüsünden kurtulabilecek mi?

Her izlediğimde kendimle ilgili farklı dersler çıkardığım nadir filmlerden biridir. Aslında günümüz koşullarında pek çoğumuz, Phil gibi bir zaman döngüsü içine sıkışıp kalmışızdır. Sabah kalk, işe git, akşama kadar çalış, akşam yorgun argın eve dön, yemek ye, biraz ailenle zaman geçir, yat ve uyu. Ertesi gün aynı güne kalk. Kısaca günümüzde de tarih değişse de aynı şeyleri yaşıyorsak, hayatımıza ufak da olsa yeni şeyler ekleyemiyorsak, Phil'den bir farkımız kalmıyor düşüncesindeyim. Film konu itibariyle çevremizdeki insanları anlamanın, onlarla empati kurmanın, çevremizde olan bitene duyarlı olmanın ve de insanlara yardım etmenin, aslında hayatımıza ne gibi değişiklikler kattığını gösteren ve izleyiciye bu dersi veren son derece etkili bir filmdir. Film, sahip olduğu bu metafor ve verdiği dersler dolayısıyla, Phil'in nasıl böyle bir kısır döngü içine girdiği ile ilgilenmemektedir.

Hikayenin ilmek ilmek işlenmesi, Phil'in zaman içinde değişimi çok güzel bir şekilde seyirciye yansıtılmıştır. Bu sağlam hikayeye ilaveten Bill Murray'nin eğlenceli ve biraz da kendini beğenmiş havası da filmin başarısındaki diğer bir etmendir. 90'lı yılların müziklerini duydukça, kıyafetlerini ve insanların alışkanlıkları gördükçe nostalji yapmamak elde değil.

Kısaca, ailecek izleyebileceğiniz, kendinizden dersler çıkarabileceğiniz klasik olmuş bir film. Bu zamana kadar hala izlemediyseniz mutlaka izlemelisiniz.

Groundhog Day (1993) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder