Ghostbusters - Hayalet Avcıları [1984]


Çılgın bir fikir ve eğlenceli bir film. Zamanının en pahalı komedi filmi
                                                                       
1984 yılında hayatımıza giren Hayalet Avcıları, yaşı benim gibi otuzlarının ortalarında olan sinemaseverler için ayrı bir yeri olan filmlerden biridir. 

Vizyona girdiğinde, o zamana kadar çekilmiş en pahalı komedi filmi olma özelliğine sahip olan filmi, oyuncu kadrosunda da yer alan  Dan Aykroyd ve Harold Ramis yazmıştır.

Kısaca filmin konusundan bahsetmek gerekirse. Columbia Üniversitesinde çalışmakta olan ve paranormal olaylara düşkünlükleri ile tanınan Dr. Peter Venkman ( Bill Murray ), Dr. Raymond Stantz ( Dan Aykroyd ) ve Dr. Egon Spengler ( Harold Ramis ) hiç bir işe yaramadıkları gerekçesi ile işten çıkarılırlar. Kendi işlerini kurmanın zamanının geldiğini düşünen üç kafadar, o zamana kadar yapılmamış bir işe girişeceklerdir: Hayalet Avcılığı. Fikir ilk başta çılgınca gelse de zamanla TV reklamları sayesinde adlarından söz ettirmeye başlarlar. İşin ilk günlerinde çok da gerçek olmayan olaylara müdahale etseler de üç kafadarın hayatı  viyolenselist Dana Barrett ( Sigourney Weaver ) ile tanışmaları ile değişecektir. Zira Dana, evinde garip olayların gerçekleşmesi sebebiyle Hayalet Avcılarından yardım talep etmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda Dana'nın evinin başka bir boyuta açılan kapı olduğunu tespit ederler. Dahası bu kapıda tüm New York'u yok edebilecek büyüklükte bir tehlikenin varlığının tespiti üzerine işler çığırından çıkacaktır.

Çekildiği 1984 yılına göre düşündüğümüzde zamanının ötesinde bir hikayeye sahip, fenomen olmuş bir film Hayalet Avcıları filmi. Eğlencenin ve aksiyonun yerinde ve dozunda harmanlanmış olması belki de filmin en önemli artısıdır. Tüm bunlara görsel efektlerdeki başarı da eklendiğinde, ortaya yıllar geçse de unutulmayacak bir film çıkmıştır. 

Diğer taraftan hayaletleri yakalamada kullanılan silahlar, hayaletlerin hapsedildiği kapanın yerden curling misali hayaletin altına atılması ve sonrasında pedal ile açılması, avcıların kullandığı araç ( Ecto 1 ), itfaiye istasyonundan dönüştürme operasyon merkezi ve film müziği hala sinemaseverlerin aklındadır.
Sonuç olarak, kült bir komedi filmi izlemek istiyorsanız, izlediyseniz de eskileri yad etmek adına, bu filmi yeniden izlemenizi tavsiye ediyorum.

Ghostbusters (1984) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder