Fargo [1996]


Fargo, 1987 yılında Minnesota'da gerçekleşmiş olan trajik bir olaydan hareketle çekilmiş bir filmdir. Filmde sadece, ölen kişilere duyulan saygı ve hayatta kalanların isteği ile isimler değiştirilmiş ancak olaylar olduğu gibi aktarılmıştır. Bu durum da filmin etkisini arttıran en önemli etkendir.

Neyse lafı fazla uzatmadan filmin konusundan bahsedelim. Jerry Lundegaard ( William H. Macy ) kayınpederi Wade Gustafson'un ( Harve Presnell ) galerisinde satış müdürü olarak çalışmaktadır. Ancak Jerry çalışırken ufak tefek sahtekarlıklar yapmakta ve ileride planladığı büyük çapta bir yatırıma para arayışı içindedir. Yatırım için kayınpederinden para isteyen Jerry, aldığı ret cevabı üzerine başka planlar yapmaya başlamıştır. Tüm bunların üzerine yaptığı sahtekarlıklar da açığa çıkmak üzeredir. Kısacası Jerry'nin kısa zamanda nakit paraya ihtiyacı vardır. Jerry, bu durumu çözmek için Carl Showalter ( Steve Buscemi ) ve Gaear Grimsrud ( Peter Stormare ) isimli iki kişi ile anlaşır. Plan basittir. Carl ve Gaear, Jerry'nin karısını kaçıracak ve Wade'den fidye istenecektir. 40 bin dolar ve bir araba karşılığında Jerry, bu ikili ile anlaşır. Arabayı, çalıştığı galeriden çalarak teslim eden Jerry'nin planı şimdilik yolunda gitmektedir. Carl ve Gaear, kaçırma olayında Jerry'den aldıkları arabayı kullanmışlardır. Ancak bu arabanın plakası henüz yoktur. Yolda polis tarafından durdurulan Carl ve Gaear'in, kendilerini durduran polis memurunu ve bu olayı gören iki kişiyi öldürmesi ile işler çığırından çıkacaktır. Zira artık olaya polis de dahil olmuştur. 

Film, insanların açgözlülüğünün ve para hırsının nelere gebe olabileceğini trajikomik bir şekilde gözler önüne sermektedir. Ki filme konu olan hikayenin gerçek hayatta gerçekleşmiş olduğunu bilmek ise filmin etkisini arttıran başlıca etmendir. 

Film genel olarak ağır ilerlese de seyirciyi sıkmayan bir hikaye anlatımına sahiptir. Olayın planlanması, gelişmesi ve sonrasında içinden çıkılmaz bir hal alması son derece sağlam bir şekilde kurgulanmıştır. Oyunculuk olarak da özellikle William H. Macy ve Steve Buscemi'nin iyi iş çıkardığını da belirtmek isterim. Ancak yan rollerde yer alan kişilerin boş bakışları, saflıkları da neredeyse rahatsız edici boyutlara varmaktadır. ( Özellikle olayı araştıran polis memuru olan Marge Gunderson / Frances McDormand'un kocası, kaçırma olayını gerçekleştirenlerden biri olan Gaear Grimsrud'un durumu, olayı araştıran diğer polis memurları vb. )

Sonuç olarak yönetmen Coen kardeşlerin en iyi filmi kabul edilen bu kült filmi mutlaka izlemelisiniz. 


Fargo (1996) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder