Escape From New York - New Yorktan Kaçış [1982]


İyi başlayan ancak sıkıcı devam eden bir film

Ünlü Amerikalı yönetmen ve senaryo yazarı John Carpenter'ın kült olmuş filmlerinden biri de 1981 yılında yazıp yönetmiş olduğu Escape Frorm New York / New York'tan Kaçış filmidir. 

Filmin hikayesi kısaca şu şekildedir. 1997 yılında Amerika'da suç oranlarının gittikçe artması ve bir türlü önüne geçilememesi nedeniyle New York'un Manhattan adası açık bir cezaevine dönüştürülmüştür. Adanın etrafı yüksek duvarlarla çevrelenmiş, anakara ile olan tüm bağlantılar kesilmiştir. Amerikan ordusu da her türlü önlemini adanın etrafında almıştır. Ordu, adadan kaçmaya çalışanları göz kırpmadan öldürülmektedir. Burada kural basittir: Bir kere girersen asla çıkamazsın. Bir gün Amerikan Başkanı, Airforce One ile birlikte dünya liderleri ile buluşmak üzere yolculuk yaparken, Airforce One, teröristlerce kaçırılır. Başkan, kaçış kapsülüne sığınır ve Airforce One, Manhattan adasına düşer. Başkan sağ kurtulmuştur ancak Manhattan adasındaki suçluların eline düşmüştür. Adayı korumakla görevli askerlerin eli kolu bağlı durumdadır. Diğer taraftan, eski bir efsane asker olan Snake Plissken ( Kurt Russell ) banka soymaktan suçlu bulunmuştur ve cezasını çekmek üzere Manhattan adasına götürülmek üzeredir. Adayı korumakla görevli ekibin başı olan Hauk ( Lee Van Cleef ) Snake Plissken'e geri çeviremeyeceği bir teklifte bulunur. Eğer Snake, 24 saat içerisinde başkanı kurtarırsa tüm suçları affedilecektir. Böyle bir ortamda Snake gizlice Manhattan'a girer. Ancak başkanı kurtarmak hiç de kolay olmayacaktır.
Film, konu olarak iyi bir hikaye üzerine inşa edilmiş olsa da maalesef, hikaye anlatımında yapılan yanlış tercihler sebebiyle çok daha iyi olabilme fırsatını tepmiş durumdadır. Filmin başında, içinde bulunulan suç ortamı gayet güzel bir şekilde seyirciye aktarılmıştır. Snake'in adaya sızmasıyla birlikte aksiyon artacaktır beklentileri seyircide hasıl olmaktadır. Ancak filmin aksiyon düzeyi, beklentileri karşılamaktan çok uzaktadır. Filmde var olan tek aksiyon sahnesi, filmin finalinde köprüde gerçekleşen ve sadece yaklaşık olarak 5 dakika süren kovalamaca sahnesidir. Bir türlü gelmeyen aksiyon sebebiyle film, bir noktadan sonra seyirciyi sıkmaktadır. 

Çekilmiş olduğu 1981 yılına göre düşündüğümüzde emsallerine göre görsellik ve kostüm açısından da bir nebze geride kalmış olduğunu söyleyebilirim.

Sonuç olarak yanlış tercihler sebebiyle çok daha iyi olabilecek bir film, adeta heba edilmiştir. Ancak yine de izlenebilir. Tercih size kalmıştır.

Escape from New York (1981) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder