Edge Of Tomorrow - Yarının Sınırında [2014]


Yaşa, Öl, Tekrar Et.

Hayatı kaydedip, öldüğünüz zaman kaydettiğiniz noktadan tekrar yaşayabilme şansınız olsaydı nasıl bir hayat sürerdiniz?

İşte 2004 yılında yayımlanmış olan Hiroshi Sakurazaka'nın "All You Need Is Kill" kitabından esinlenilerek beyazperdeye aktarılmış olan ve başrollerinde Tom Cruise'nin oynadığı Edge Of Tomorrow - Yarının Sınırında filmi de bu sorudan yolu çıkmıştır.

Dünya, "Mimik" adı verilmiş olan uzaylı bir ırkın istilası altındadır. Binbaşı William Cage ( Tom Cruise ) NATO liderliğindeki Birleşik Savunma Güçleri'nin basın sorumlusudur ve bir gün General Brigham ( Brendan Gleeson ) ile görüşmek için Londra'ya çağrılır. General, 70 ülkenin katılımı ile oluşturulmuş olan ve özel savaş elbiseleri ile donatılmış ordunun komutanıdır. General bu esnada Mimiklere karşı Fransa kıyılarında gerçekleşecek olan büyük bir operasyon hazırlığı içindedir. General, Binbaşı Cage in de bu operasyona katılmasını emreder. Operasyona katılamayacağını belirten Binbaşı kaçmaya çalışırken şok tabancası ile bayıltılır, tutuklanır ve Fransa'ya ileri harekat üssüne gönderilir. Binbaşı, apar topar özel savaş kıyafeti içine sokulur ve harekata katılmak üzere helikoptere bindirilir. Bulunduğu helikopter vurulu, düşer ve Binbaşı, savaş alanında, kullandığı kıyafetin nasıl çalıştığını dahi bilmeden kendisini bulur. Savaş alanında efsane Rita Vrataski ( Emily Blunt ) ile karşılaşır. Rita, mimikler tarafından öldürülür. Binbaşı da bir mimik öldürür, öldürdüğü yaratığın vücut sıvıları kendi üstüne gelir ve daha sonra kendisi de bir mimik tarafından öldürülür. Aniden kendisini elleri kelepçeli olarak hareket üssüne ilk geldiği anda geçmişe dönmüş olarak bulur. Daha sonra defalarca ölerek arkadaşlarını ve Rita'yı kurtarmaya çalışır. Binbaşıdaki bu durumu fark eden Rita, kendisinin de daha önceden aynı durumda olduğunu ve öldüğünde Binbaşı'nın kendisini bulması gerektiğini söyler. Binbaşı ölüp de üsse geri döndüğünde Rita'yı bulur. Bundan sonra Rita ve biyoloji uzmanı Dr. Carter ile birlikte Mimiklerin lideri olan Omega'yı öldürmek için harekete geçerler.

Bu zamana kadar aynı günü tekrar yaşama üzerine kurulmuş olan veya buna benzer pek çok film yapılmıştır. Kelebek Etkisi ve Bugün Aslında Dündü filmleri bunlara örnek olarak verilebilir. Ancak Yarının Sınırında filmi ise tüm bunların yanına ek olarak bilim-kurgu ve aksiyon öğelerini de güzel harmanlamış olmasıyla benim için ayrı bir yere sahip olmuştur. Her ne kadar sürekli aynı gün yaşansa da her ölümle birlikte hikayenin biraz daha ileri taşınması çok güzel kurgulanmış durumda. Bu durum filmin sıkılmadan sonuna kadar izlenmesinde en büyük faktördür. Ayrıca filmin sonunun tatmin edici şekilde saçmalanmadan ve devamı gelebilecekmiş gibi iyi bir şekilde bağlanmış olması da filmin artıları arasındadır. İyi derecedeki aksiyon sahneleri ve daha da iyi film müzikleri de filme ayrı bir hava katmış durumda.

Bazı olumsuz yorumların başında ise, William Cage in neden hiç bir eğitim almadan milyon dolarlık zırhın içinde savaşa sokuluyor olmasının doğru düzgün açıklanmıyor olması veya böyle bir orduda yer alan ve pahalı teçhizatlarla donatılmış olan diğer askerlerin acemice davranışları söylenebilir. Ufak tefek mantık hataları olsa da ancak bunlar filmin izlenmesine kesinlikle engel değildir.

Sonuç olarak pek çok sinema sitesinde hakkında bahsedilen övgüleri sonuna kadar hak eden bu bilim-kurgu, aksiyon filmini izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Edge of Tomorrow (2014) on IMDb

Fragman 
Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder