47 Ronin [2013]

Sadakat ve onur her şeyin üstündedir. Ölümün bile
                                                                              
Japon tarihine ve kültürüne meraklı olanlar için 47 Ronin'in ( efendisiz kalmış Samuray anlamına gelir ) hikayesi hiç de yabancı gelmeyecektir. Zira ustalarına olan sadakatleri ve onurları için ölmüş olan bu samurayların hikayesi, Japon tarihinin en önemli ve en çok bilinen hikayelerinden biridir.

Kısaca konuya değinmek gerekirse: "18. y.y. Japonya'sında İngiliz bir denizci ile Japon bir köylü kadının evlilik dışı çocuğu olan Kai ( Keanu Reeves ) Lord Asano ( Min Tanaka ) tarafından himaye altına alınmıştır. Bu sırada Lord Asano, Japonya Shogun'u ( Cary-Hiroyuki Tagawa ) onuruna bir davet vermektedir. Bu davete gizliden de olsa en büyük rakibi olan Lord Kira'yı ( Tadanobu Asano ) da çağırır. Japon kültürüne göre evine silahsız olarak misafir olan kişi ev sahibinin koruması altındadır. Lord Kira ise yanındaki cadı ile birlikte Lord Asano'nun aklını zehirleyerek, Lord Asano'nun kendisini yaralamasını sağlar. Olaylara şahit olan Shogun ise hükmünü verir. Lord Asano, harakiri yaparak intihar eder. Lord Asano'nun toprakları Lord Kira'ya verilir. Lord Asano emrindeki samuraylar ise silah bıraktırılır ve efendilerinin intikamını almaları yasaklanır. Ancak efendilerinin onuruna sürülen bu lekeyi temizlemekten başka amacı olmayan Oishi ( Hiroyuki Sanada ), Kai ve 46 ronin arkadaşı ile birlikte Lord Kira'nın peşine düşerler."

Filmle ilgili düşüncelerime gelince; Gerçek bir olaydan esinlenilmiş olan konusu, çevre tasarımları ve kostümler gerçekten de çok başarılı olmuş. Her ne kadar 18. y.y Japonya'sını bilmesem de filmin çekildiği mekanların itina ile seçilmiş olduğunu ve bu mekanların çok başarılı bir şekilde kurgulanmış olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ayrıca film her ne kadar aksiyon filmi olsa da dram ve aşk unsurları da gayet başarılı bir şekilde yansıtılmıştır. Gerçekten de Kai'nin imkansız aşkı bol aksiyonun içinde gayet güzel bir şekilde yansıtılmıştır. Bunlara ek olarak kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip olsa da her bir karakterin filme ayrı bir hava kattığını söyleyebilirim. Ayrıca olaya biraz da doğa üstü güçlerin eklenmiş olması, filmin izlenirliğine büyük katkı sağlamıştır.

Filmle ilgili tek olumsuz söyleyebileceğim şey ise tüm karakterlerin son derece aksanlı bir şekilde İngilizce konuşuyor olması idi. Tamam anlıyorum sonuçta bir Amerikan filmi ve pazarlama için böyle olmak zorunda. Ancak dediğim gibi bu husus bence filmin en büyük eksisi durumundadır.

Sonuç olarak onur ve sadakat üzerine kurulu, gerçek hayattan esinlenilmiş olan bu filmi mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Özellikle Japon kültürüne ve tarihine meraklı iseniz bu filmi izlemeniz gerektiğini düşünüyorum.

47 Ronin (2013) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder