Captain America: The First Avenger - Kaptan Amerika: İlk Yenilmez


Marvel serilerinin temel filmlerinden ilki... Karşınızda Cpt. Amerika!!!
                                                                                                 
Yakın Dünya tarihine özellikle İkinci Dünya Savaşı'na ilişkin bir şeyler okumayı seviyorsanız, Nazilerin savaşın kaderini değiştirmek için pek çok farklı deney yaptığını da okumuşsunuzdur. Özellikle paranormal olaylar, ufo denemeleri, ışınlanma üzerine deneyler, Übersoldier ( Süper Asker ) denemeleri gibi pek çok farklı alanda deneyler yaptıklarını da bir şekilde okumuşsunuzdur.

İşte "Kaptan Amerika: İlk Yenilmez" filmi de tam bu zamanda başlıyor. Amerikalılar da savaşın kaderini değiştirmek için Howard Stark ( Dominic Cooper ) önderliğinde Süper Asker projesini başlatmışlardır. Bu proje için önemli olan fiziksel güçten ziyade, cesaret, özveri, fedakarlık insanın içinde olan ve doğuştan gelen güçlerdir. Bu noktada kronik pek çok rahatsızlığı olan Steve Roger ( Chris Evans ) ile karşı karşıya geliyoruz. Steve, fiziksel olarak zayıf olan ancak asla pes etmeyen bir adamdır. Sürekli reddolmasına rağmen savaşa katılmak için orduya başvurmaktadır. Bir gün Steve'nin kaderi Dr. Abraham Erskine ( Stanley Tucci ) ile karşılaşması ile değişir. Steve, pek çok kişinin sahip olması güçleri sayesinde Süper Asker programına dahil olur. Uygulanan işlemler sonucunda Amerikanın ilk Süper Askeri olur. Bu arada Nazi ordusunun Hydra birliği Red Skull ( Hugo Weaving ) önderliğinde savaşın kaderini Teserackt adı verilen ve mitolojik hikayelerden bildiğimiz bir güç kaynağını ele geçirmesi ile savaşın rengi değişecektir. Kaptan Amerika ise ilk başlarda , savaşa destek sağlanması amacıyla bir reklam aracı olarak kullanılacaktır. Bir gün Kaptan Amerika'nın cesareti ile pek çok Amerikan esiri Hydra'nın elinden kurtarılır. Artık Kaptan Amerika ve ekibi Hydra'ya darbe üstünü darbe indirecektir. 


DC Comics için Süperman ne ise bence Marvel Comics için de Kaptan Amerika odur. Zira her iki karakterde bir propaganda aracı olarak insanlara sunulmuştur. Özellikle Kaptam Amerika'nın çizgi romanlarda da İkinci Dünya Savaşı yıllarında yaratılmış olması bunun en büyük göstergesidir.

Ancak bu tarz filmleri bu tür önyargılardan arınıp izlemek gerekir düşüncesindeyim. Tamam ben de rahatsız durumdayım, Amerika'nın tüm Dünyanın koruyucu rolünü üstlenmesine. Ancak sonuç olarak yapılan filmlerden de zevk almak gerekir düşüncesindeyim.

Avengers ekibinin üyelerinden olan Kaptan Amerika'nın bizlere tanıştırıldığı ve nasıl ortaya çıktığının anlatıldığı ilk film. Diğer pek çok Marvel filminden bildiğimiz hikayelerin başlangıç noktası. Teserackt'ın hikayesinin, Hydra'nın ne olduğunun, Avengers ekibinin kuruluşunun ilk adımlarının nasıl atıldığının anlatıldığı başarılı bir bilim-kurgu aksiyon filmi. Hikayenin kurgulanışı, hikayenin geçtiği zaman dilimi, yeni nesil silahların tasarlanması çok başarılıydı. Özellikle hikayenin sonu gayet sağlam bir şekilde tasarlanmıştır. Başarılı aksiyon sahnelerinin zaman zaman duygusal sahnelerle harmanlanması filmin izlenirliliğini önemli derecede arttırmıştır. Diğer taraftan görsel efektler konusunda teknolojinin bütün faydalarından yararlanılmıştır dersem yanlış söylemiş olmam herhalde. Özellikle Chris Evans'ın Kaptan Amerika olmadan önceki cılız halini gördüğünüzde "hadi canım" diyeceksiniz.

Hikayenin iyi kurgulanmış olmasına rağmen bazı noktaların biraz geçiştirilmiş olduğunu da belirtmek isterim. Ancak buna rağmen izlenmeye değer düşüncesindeyim.

Diğer tüm Marvel filmlerine hazırlık niteliği taşıması dolayısıyla, tüm hikayeye hakimiyet açısından mutlaka izlenmesi gereken bir filmdir.

Captain America: The First Avenger (2011) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder