Brave - Cesur [2012]


Hangi çağda olursanız olun, en büyük krallık AİLE'dir ve en tehlikeli yolculuklara yalnız çıkılmaz !
                                                                                                 
Ergenlik çağında olan prenses Merida'nın sıradışı hikayesinin anlatıldığı eğlenceli bir film, Brave / Cesur filmi.

Merida ( Kelly Macdonald'ın sesiyle ), Kral Fergus ( Billy Connolly’nin sesiyle ) ve Kraliçe Elinor’un ( Emma Thompson’ın sesiyle ) genç kızıdır. Ergenlik çağında olması sebebiyle annesiie pek anlaşamamaktadır. Zira annesi, Merida'nın genç bir prenses gibi davranmasını, ağır başlı olmasını ve zamanı geldiğinde genç bir prens ile evlenmesini istemektedir. Ancak her ergende olduğu gibi Merida'nın da kanı kaynamaktadır. Merida'nın bu aykırı davranışları krallık içinde kaos yaratmak üzeredir. Bir gün ormanda gezerken, bir şekilde bilge kadının ( daha doğrusu cadı diyebiliriz ) evini bulmasıyla yüzyıllık bir lanet tekrar yüzünü göstermiştir. Artık Merida, hem bu laneti ortadan kaldırmak ve hem de ailesini kurtarmak cesur olması gerekmektedir.

Film, hikayeye giriş ve işleniş bakımından son derece başarılıdır. Diğer taraftan filmde yer alan her bir karakterin son derece sevimli olduğunu da belirtmek isterim. Üçüzlerden tutun Merida'ya, Merida'nın anne babasından tutun kötü kalpli cadıya kadar her bir karakter üzerinde çok çalışılmıştır. Kötü karakterlerin bile eğlenceli yapısı, filmin en önemli artılarından biridir. Burada özellikle kötü kalpli cadıya çok güldüğümü belirtmeden geçemeyeceğim. Cadının evinde, kazan ile olan muhabbete hayran kalacaksınız. Diğer taraftan üçüzlerin yaramazlıklarına çok güleceksiniz düşüncesindeyim.


Başarılı bir hikaye, eğlenceli karakterler ve günümüz animasyon teknolojisinin başarısının bir araya gelmesiyle son derece sağlam bir film meydana gelmiştir. 85.Oscar Ödül töreninde En İyi Animasyon Filmi ödülünü de aldığını belirtmeliyim.

Filmle ilgili pek çok sitede okuduğum ve benim de az çok katıldığım tek olumsuz eleştiri, hikayenin sonu ile ilgilidir. Zira film, hikayeye giriş ve bu hikayenin ilerleyişi bakımından son derece başarılıdır. Ancak lanetin ortaya çıkmasıyla başlayan olaylar silsilesi biraz çabuk sonuçlanmıştır. Lanetin dayandığı geçmiş fazlaca anlatılmamıştır. Bu da seyircide filmin sonunun biraz geçiştirildiği izlenimi oluşturmaktadır. Bu görüşe bir itirazım yok. Ancak bu durumun filmin izlenebilirliğini çok da etkilemediği düşüncesindeyim. 

Ailecek oturup izleyebileceğiniz sağlam bir animasyon filmi. Oscar ödüllü bir film. İzlemediyseniz izlemenizi tavsiye ederim.
Brave (2012) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder