Boyhood - Çocukluk [2014]

Farklı hikayesi ve 12 yıla yayılan çekim süresi ile son derece orijinal bir film...
                                                                                   
2014 senesi, sinemaseverler için bereketli bir yıl oldu dersem yanlış söylemiş olmam herhalde. Gerçekten de vizyona giren filmlere baktığımızda, bu sene içinde pek çok başarılı film izlediğimizi söyleyebilirim. Birdman, The Imitation Game, Whiplash, The Grand Budapest Hotel, The Theory Of Everything, Interstellar, Dallas Buyers Club, Boyhood gibi son zamanların en iyi filmleri hep bu sene içinde seyirci ile buluştu. Bunlara bir iki tane de Marvel ( Kaptan Amerika: Kış Askeri, Guardian of The Galaxy, X-Men: Geçmiş Günler Gelecek gibi ) filmi eklenince tadından yenmez bir yıl oldu diyebilirim.

İşte tüm bu saydığım başarılı filmlerden, senaryosu ile farklılaşan film, Richard Linklater tarafından yazılıp yönetilmiş olan Boyhood / Çocukluk filmi olmuştur. Aynı oyuncularla 12 yıla yayılan çekim süresi ile son derece orijinal bir filmdir. Çocuk oyuncu Ellar Coltrane’in canlandırdığı Mason karakteri ile 6 yaşında tanışıyoruz, film bittiğinde ise 18 yaşında bir delikanlı olarak uğurluyoruz kendisini. 3 saate yakın izleme süresine yayılan bu 12 yıllık yaşam öyküsünün en can alıcı noktası ise Mason'ın büyürken yaşadığı yılların önemli olaylarının çok iyi tespit edilip seyirciye yansıtılmış olmasıdır. Irak Savaşı, internetin giderek hayatımıza girmesi, Harry Potter çılgınlığının yaşanması, cep telefonlarının giderek çoğalması ve hayatımızda büyük bir yer edinmesi, Facebook'un hayatımızı işgal etmesi, video ve bilgisayar oyunlarının gelişmesi, oyun konsollarının gelişimi gibi olaylar, mükemmel şekilde kurgulanmış ve seyirciye aktarılmıştır. Kısaca son 12 yılda yaşanan tüm popüler olaylar adeta Almanak okuyormuşçasına bir “film şeridi” gibi geçiyor gözümüzün önünden. Film, bu yönüyle izleyiciye nostalji yaşatmayı başarıyor.

Film, hikaye olarak bende başrollerini Jim Carrey'in oynamış olduğu "The Truman Show" filmini çağrıştırmıştır. Zira "The Truman Show" filminde Truman'ın on yıllar süren hayatına tanıklık ediyorduk. Bu filmde de 12 yıl boyunca Mason'ın büyüme sürecine ( çocukluk-ergenlik ve gençlik yıllarına ) tanıklık ediyoruz. Geçen 12 yıl içinde başrol oyuncularının değişimlerini görmek ise farklı bir deneyim yaşatıyor biz izleyicilere.

Filmle ilgili söyleyebileceğim bir kaç olumsuz şey de mevcut durumda. Film, her ne kadar sade bir hikaye anlatımına sahip olsa da Mason'ın hayatı ile ilgili çarpıcı noktalara biraz daha fazla yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Diğer taraftan filme çok fazla karakterin girip çıkması ve bu karakterlerin filme ve hikayeye hiç bir şey katmamaları da filmle ilgili söyleyebileceğim bir diğer olumsuz düşüncemdir.

Sonuç olarak son zamanların en farklı filmlerinden biri. Bol aksiyonlu filmlerden sıkıldıysanız, farklı tarz bir film izlemek istiyorsanız mutlaka izlemeniz gereken filmlerden biri.

Boyhood (2014) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder