American Sniper - Keskin Nişancı [2015]


Pek çok açıdan son derece sıkıntılı bir film...
                                                                               
American Sniper / Keskin Nişancı filmini izledikten sonra yazıp yazmamak konusunda çok tereddütte kaldığımı belirtmek isterim. Zira günümüzde sinemanın insanlar ve toplumlar üzerindeki etkisi düşünüldüğünde bu filmin pek çok açıdan sakıncalı olduğunu söyleyebilirim. Ancak yine de Amerikalıların kendileri dışındaki tüm dünyaya ve özellikle Müslümanlara bakış açısını daha yakından görmek için izlenmesi gereken bir film olduğu düşüncesindeyim.

Tamam sonuç olarak bir Amerikan filmi ve Amerika'nın faaliyetlerini haklı gösterme çabası doğal karşılanabilir. Ancak silahlanmayı ve savaşı teşvik etmesiyle, Müslümanları barbar ve vahşi göstermesiyle, Amerika'nın dünyaya barış getirmek adına pek çok ülkeyi yerle bir etmesini haklı göstermeye çalışmasıyla son derece rahatsız edici bir film olduğunu belirtmek isterim. Kısacası filmin ne amaçla çekildiği açık seçik ortadadır. İsminden de anlaşılacağı üzere tam bir Amerikan propagandası.

Neyse filmle ilgili tartışmaları bir kenara koyalım ve filmin konusundan bahsedelim. Chris Kyle ( Bradley Cooper ) Teksaslı bir ailenin iki erkek çocuğundan büyük olanıdır. Daha küçük yaşlardan itibaren babası tarafından silah eğitimi verilmiş, haksızlıklara karşı güçsüzleri koruması gerektiği öğretilmiş, inancına bağlı ve muhafazakar bir gençtir. Zaman geçip genç bir delikanlı olduğunda rodeoya gönül vermiştir. Kısacası tam bir "gerçek Amerikalıdır". 2001 yılında İkiz Kulelere yapılan terör saldırısı sonucunda gönüllü olarak donanmaya katılmıştır. Aldığı eğitim sonucunda Irak'a yapılacak olan operasyonlarda görev alacaktır. Keskin nişancılıktaki yeteneği sayesinde kısa zamanda bir efsaneye dönüşecek ve arkadaşlarını koruma sıfatıyla pek çok Iraklı'yı öldürecektir. Irak'a yapılan toplam dört operasyona katılacak ve yaklaşık olarak 1000 gün Irak'ta kalacaktır. Bu sırada da 160'tan fazla Iraklıyı öldürecektir. Operasyon aralarında ülkesine ailesinin yanına dönecek ancak aklı sürekli olarak arkadaşlarında ve savaşta olduğundan sivil yaşamda sıkıntılar yaşayacaktır. Neredeyse karısı ile boşanmanın eşiğine gelecektir. Irak'ta katıldığı operasyonlar esnasında, kendisi gibi bir keskin nişancı olan ve isminin Mustafa olduğu bilinen bir düşman askeri ile amansız bir mücadelenin içine girecektir. Zira Mustafa da boş durmayacak ve pek çok Amerikan askerinin ölümüne sebep olacaktır. Mustafa artık Chris'te bir saplantıya dönüşecek ve Chris'in tek amacı Mustafa'yı öldürmek olacaktır. Hikaye de daha ziyade bu konu üzerinden yürür. Adeta 2001 yapımı Enemy At The Gates / Kapıdaki Düşman filmindeki iki keskin nişancı arasındaki çekişmeye benzer bir çekişme filme konu olmaktadır.

Filmin çekiliş amacı çok net olduğu üzere artık bu konudan daha fazla bahsetmeyeceğim. 

Film görsellik olarak adeta Call of Duty veya Medal of Honor bilgisayar oyunlarından fırlamış gibi görünmektedir. Savaş ve çatışma sahnelerinin iyi kurgulanmış olduğunu ve bu sahnelerin gerçeğe son derece yakın olduğunu söylemek isterim. Çatışmalarda yaşanan stresli durumun seyirciye yeterince aktarılabildiğini düşünmekteyim. Gerçi görsel efekt teknolojisi olarak sinema sektörünün geldiği nokta düşünüldüğünde bu durum son derece normal olarak karşılanmalıdır. 

Oyunculuk olarak ekstra bir çaba gerektirmeyen filmde yine de Bradley Cooper'ın ve karısı rolündeki Sienna Miller'ın rollerinin hakkını verdiğini belirtmek isterim. Gerçi zaman zaman Chris Kyle'ın sivil hayatla olan uyumsuzluğu tam olarak verilememiş olsa da sivil hayatta geçen sahnelerin filmin genelinde pek bir yer kaplamadığı düşünüldüğünde bu durumun çok da bir sıkıntı yaratmadığı da bir gerçektir. 

Sonuç olarak yukarıda anlatmaya çalıştıklarım doğrultusunda filmi izleyip izlememek tamamen size kalmıştır. Ancak filmin En İyi Film Dalında Oscar'a aday olduğunu da belirtmek isterim.

American Sniper (2014) on IMDb  

Fragman
Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder