Argo - Operasyon Argo [2012]


1979 yılının sonlarında Amerika'nın 39.başkanı olan Jimmy Carter'ın başkanlığı kaybetmesine neden olan İran'da yaşanan rehine krizini konu alan "Argo - Opersayon Argo" filminin yönetmen koltuğunda Ben Affleck oturmaktadır. 

Filmin konusu kısaca şu şekildedir. Yaşanan İran devrimi sonrasında İran Şahı, tedavi için Amerika'ya kaçar. İranlı devrimciler ise kaçan İran Şahı'nın kendilerine teslim edilmesini sağlamak için İran'daki Amerikan Büyükelçiliği'ni işgal eder. Doksana yakın elçilik çalışanı esir alınır. Ancak altı elçilik görevlisi kaçmayı başarmıştır. Kaçmayı başaranlar, Kanada Konsolosu'nun evine sığınır. Durumdan haberdar olan Amerikan hükümeti, kaçmayı başaran altı elçilik çalışanını İran'dan çıkarmak için CIA çalışanı Tony Mendez ( Ben Affleck ) liderliğinde bir operasyon başlatır. Tony Mendez, Kanadalı bir film yapımcısı olarak İran'a gelir. Film çekimleri için mekan bakmaya gelen Tony Mendez'e bazı güvenilir Hollywood yapımcıları da yardımcı olacaktır. İran'dan film için izinler alınmış olsa da Tony Mendez'in işi hiç de kolay olmayacaktır.

Filmin hikayesinin, CIA operasyon sorumlusu olan Tony Mendez'in yazdığı "The Master of Disguise" isimli kitap ve Joshuah Berman'ın konu hakkında Wired isimli dergide yazdığı "The Great Escape" isimli makale ile açığa çıkmış gerçek bir olaya dayandığını belirtmek isterim. Ağır ilerleyen bir hikaye anlatımı olsa da filmin, sahip olduğu gerilimli ve heyecanlı yapısı sayesinde izleyiciyi kendisine bağlamayı başardığını rahatlıkla söyleyebilirim. Ayrıca günümüzde çekilen pek çok politik gerilim ve rehine operasyonlarını konu alan filmlerin aksine sırtını aksiyona dayaman Argo'nun başarısının sırrı belki de burada yatmaktadır. 

Argo'nun, 85. Akademi Ödülleri'nde "En İyi Kurgu", "En İyi Uyarlama Senaryo" ve "En iyi Film" ödüllerini kazanmış olduğunu da belirtmek isterim.

Sonuç olarak mutlaka izlenmesi gereken filmlerden biri olduğunu düşünüyorum. İzlemediyseniz en kısa zamanda izlemelisiniz.

Argo (2012) on IMDb


Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder