Minority Report - Azınlık Raporu [2002]


İşlenecek cinayetlerin önceden tespit edildiği ve önlendiği bir Dünya hayal edin
                                                                                                               
İlk insanlar Hz. Adem ve Hz. Havva'nın varlığından beri kural, suç ve ceza kavramlarının varlığından bahsedilir. Hz. Adem ve Hz. Havva'nın oğlu Kabil'in Habil'i öldürmesi ise bilinen ilk cinayettir.

Her ne olursa olsun, insan tarafından işlenecek en büyük suçun, cinayet olduğunu düşünüyorum. Zira herhangi bir insana can verme yeteneğine sahip olmayan insanoğlunun başkasının canını alması işlenebilecek en büyük suçtur.

Neyse daha fazla derin konulara inmeden filmimizden bahsedelim. Günümüz toplumlarında, suçu önlemeye ilişkin çalışmalar yapılsa da bunların pek de yeterli olmadığını görmekteyiz. Bu sebeple de günümüz devlet sistemleri genellikle suçun işlenmesi ile oluşan sonucu ortadan kaldırmaya yönelik kurallar getirmektedir. Ancak şöyle bir ortam düşünün; işlenen cinayetleri daha önceden bildiğinizi ve bu cinayetleri engelleme şansınızın olduğunu hayal edin. İşte başrollerinde Tom Cruise'nin oynamış olduğu Azınlık Raporu filmi de tam da bu hayal üzerine kurulmuştur.

Kısaca filmimizin konusundan bahsetmek gerekirse; Yıl 2054; yer Washington DC. John Anderton ( Tom Cruise ) psişik güçlere sahip üç kahin ve bazı teknolojik aygıtlar sayesinde cinayetleri daha işlenmeden önce farkedip suçluları yakalayan Ön Suç Birimi'nin amiridir. Sahip oldukları teknoloji sayesinde sistem mükemmel çalışmaktadır ve tam altı yıldır Washington DC'de herhangi bir cinayet işlenmemiştir. John Anderton, sistemin kusursuz çalıştığına inanmaktadır. Ta ki Ön Suç Biriminin kendisinin peşine düşene kadar. Artık John Anderton, kendi adını temize çıkarmak ve sistemin söylendiği gibi mükemmel işlemediğini ispatlamak için ölüm kalım mücadelesi vermek zorunda kalacaktır. Kısacası avcı artık av olmuştur.

Filmin yönetmeninin beni için dahi Steven Spielberg olduğunu belirterek film ile ilgili düşüncelerimi yazmak isterim. Bu film ile Steven Spielberg'in neden Steven Spielberg olduğuna, onun dehasına ve bir filmi nasıl efsaneler arasına yazdırdığına şahit oluyorsunuz.

Diğer taraftan filmin mükemmel bir konuya sahip olduğunu, hikaye örgüsünün son derece akıllıca kurgulandığını belirtmek isterim. Orijinal bir konu bulunması, bu konunun derinlemesine ve son derece entrikalı bir şekilde ağlarını örmesi, filmin en önemli artısıdır. Başarılı ve orijinal hikayeye ek olarak görsel efektlerin kalitesi, geleceğin dünyasının düşünülmesi ve bunların hayata geçirilmesindeki başarı, filmin benzerlerinden bir kaç gömlek üstün olmasını sağlamıştır. Bilim-kurgu, aksiyon ve gerilimin yerinde ve dozunda harmanlanması ile sonuna kadar seyirciyi ekran başına sabitlemeyi başaran ender filmlerden biridir. Tüm bu olumlu faktörler üzerine Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton, Neal McDonough ve Max Von Sydow gibi başarılı oyuncuların varlığı ile adını efsaneler arasına yazdırmayı başaran bir film meydana gelmiştir.

Bu zamana kadar mutlaka izlemiş olduğunuzu düşünsem de olur ya büyük bir hataya düşüp bu filmi izlememişseniz, bu hatanızdan bir an önce dönün ve bu şaheseri ilk fırsatta izleyin.

Minority Report (2002) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder