Insurgent - Kuralsız [2015]

Son zamanlarda genç oyuncuların başrollerde yer aldığı post-apokaliptik bilim-kurgu filmlere çok sık rastlar olduk. İşte Veronica Roth'un Uyumsuz roman serisinden beyazperdeye aynı isimle uyarlanan film serisinin ikinci halkası olan Insurgent / Kuralsız filmi, tüm dünya ile aynı anda ülkemizde 20 Mart 2015 tarihinde vizyona girdi.

Serinin ilk filmi olan Divergent / Uyumsuz ile Tris'in macerasına giriş yapmış ve yok olmak üzere olan insanoğlunun, yaşamını sürdürebilmek için gruplara ayrıldığına şahitlik etmiştik. Bu toplumsal yapılanma içerisinde kendine has ve az rastlanan özelliklere sahip olan Tris ise, öykünün finalinde hem çevresindeki insanları hem de işleyen bu düzeni değiştirecek güce sahip olduğunu farketmişti. İlk filmin finalinde Bilgeler grubunun toplum yönetimini ele geçirebilmek için Korkusuzlar ile bir olarak Fedakarlara saldırdığını, bu saldırıya Tris ve bir grup arkadaşının engel olduğunu izlemiştik. İşte ikinci film olan Insurgent / Kuralsız ile birlikte hikaye tam da kaldığı bu yerden devam etmektedir.

Kısaca filmin konusundan bahsedelim. Bilgelerin planlarına engel olan Tris (Shailene Woodley) ve Four (Theo James), duvarların dışına çıkarak Barışçıllar'ın arasında saklanmaya başlamışlardır. Ancak Bilgelerin amaçlarından vazgeçmek gibi bir planları yoktur. Bilgeler her yerde Tris ve Four'u aramaktadırlar. Bilgelerin, kaçakları aramak için Barışçıllara yaptığı baskından kurtulmayı da başaran Tris ve Four, tek çarenin Bilgelerin lideri olan Jeanine'i (Kate Winslet) öldürmek olduğuna karar verirler. Bu amaç uğruna duvarların içine tekrar dönen Tris ve Four'a beklenmedik bir destek gelecektir. Herhangi bir gruba dahil olmayan Grupsuzlar da bir şekilde bu toplum düzenine karşıdır ve onların da amacı Jeanine'i ortadan kaldırmaktır. Bu arada Jeanine de toplumdaki Uyumsuzları yakalamak amacındadır. Zira Fedakarlara yapılan baskın sonrasında, var olan toplumun kurucularından bir mesajı ihtiva eden bir kutu ele geçirilir. Ancak bu kutuyu sadece bir Uyumsuz açabilecektir. Yakalanan Uyumsuzlar, kutuyu açabilecek güçte olmadığından Jeanine'in araştırmaları da devam edecektir. İşte tam da bu noktada Tris ve Jeanine'in yolları kesişmek üzeredir.      
Bir devam filmi olması sebebiyle karakterleri bizlere tanıtmakla zaman kaybetmeyen film, doğrudan aksiyonun içine girmektedir. Bu bakımdan ilk filmden çok daha hareketli bir film ile karşı karşıyayız. Diğer taraftan olayların içine diğer grupların da dahil edilmesi doğru bir tercih olmuştur düşüncesindeyim. Az da olsa Barışçılların ve Adillerin yaşam alanlarının gösterilmesi, ilk filmde sadece zombi gibi gezen grupsuzların daha aktif bir rol üstlenmeleri filmin seyir zevkini arttıran başlıca faktörlerdendir.

İlk filmin oyuncu kadrosunun aynen korunmuş olması da filmin önemli artılarındandır. Oyunculuk olarak kötü kadın Jeanine rolünü canlandıran Kate Winslet'in performansının ilk filme oranla çok daha başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak aynı şeyi Tris karakterini canlandıran Shailene Woodley için söylemek pek de mümkün görünmemektedir. Tam olarak sebebini söyleyemesem de Shailene Woodley'in zor kararlar veren, gerektiğinde dövüşmekten kaçmayan kısacası liderlik yapan bir karaktere göre çok sevimli kaçtığını ve bu sebeple de Tris karakterinin inandırıcılığını yitirmesine neden olduğunu belirtmek isterim. Benzer film olan Açlık Oyunları filmlerinde Jennifer Lawrance'nin canlandırmış olduğu Katniss Everdeen karakterinin seri boyunca göstermiş olduğu değişimi maalesef Tris karakterinde görmek pek de mümkün görünmemektedir. ( Sadece saçları kesmekle değişim olmuyor kısacası ).

Filmle ilgili bir diğer olumsuz düşüncem ise yine hikayenin tam olarak anlatılmamasıdır. Aksiyon ve görselliği biraz daha fazla ön planda tutalım kaygısıyla hikaye biraz geçiştirilmiş durumdadır. Bu sebeple tam olarak anlatılmayan ve açıklığa kavuşturulmayan pek çok nokta bulunmaktadır. Kısacası ilk iki filmin en olumsuz yönü, hikayenin tam da istenildiği gibi kurgulanamamış olmasıdır.
Sonuç olarak ilk filmin eksikliklerini pek de kapatamamış olan bir devam filmidir. İzlediğinize pişman olmazsınız ancak izlemediğinizde de pek bir şey kaybetmiş olmazsınız. İzleyip izlememek konusunda tercih tamamen size kalmış durumdadır.

Insurgent (2015) on IMDb


Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder