The Old Man and The Sea - Yaşlı Adam ve Deniz


Yaşamını, balıkları kandırarak, öldürerek kazanıyorsun, çünkü sen balıkçısın!!!
                                                                                                                     
Bunun günah olduğunu da nereden çıkardın? Sen balıkçı olarak dünyaya geldiysen, balık da balık olmak için dünyaya geldi. Hayattaki en büyük tutkun ve seni yaşama bağlayan tek şey balık tutmaksa, ölene kadar balık tutmalısın. Karşına çıkan, seni alaşağı edebilecek türlü engeller olsa dahi, gücünün son damlasına kadar mücadele etmelisin.

Filmde, 84 gündür balık yakalayamayan yaşlı balıkçı Santiago' nun büyük balığı yakalama hikayesini izliyoruz. Bu bir balıkçı için çok uzun bir süre. Peki ne yapmalı? Artık emekliliğe mi ayrılmalı ya da kalan son günlerini radyo dinleyerek sallanan koltuğunda uyuklayarak mı geçirmeli? Santiago inatçı ve güçlü bir adam. Atlıyor kayığına, açılıyor engin denizlere. Tek düşündüğü şey bir balık avlamak. Oltasını sallandırıyor denize, beklemeye koyuluyor. Bekledikçe kendisine sorular soruyor, geçmişe dönüyor, gençliğini hatırlıyor. Tam da hayallere dalmışken oltasına bir balık takılıyor, ancak bu çok büyük bir balık. Öyle ki, kayığını bile taşıyacak güçte. Sımsıkı iplere sarılan Santiago, elleri parçalanmasına rağmen tam 2 gün boyunca ipleri elinden bırakmıyor. Sonunda yorgun düşen balığı öldürüyor, fakat asıl amaç balık tutmak mıydı? Yoksa eski Santiago' yu herkese yeniden kanıtlamak mıydı? Filmin sonunda bunu göreceğiz.


Kurgusal yönde başarılı bir film diyebiliriz, ne de olsa Pullitzer kurgu ödülü almış. Oyunculuk olarak Santiago rolündeki Anthony Quinn müthiş bir iş çıkarmış. Daha önce filmlerini seyretmiş olanlar bilirler, tam bir karakter oyuncusu. Güçlü ve sağlam sıfatının bu kadar yakıştığı oyuncu nadirdir. Hayranlıkla izledim. Görsel sahnelere gelince, çok iyi diyemeyeceğim maalesef. Balık avlama ve köpekbalıklarını kaçırma sahnelerinde, herhangi bir belgeselden kopyala yapıştır yöntemi kullanılmış gibiydi, ancak yine de heyecanınızı artırmaya yetiyor. İşlenen konu, sergilenen oyunculuk, çıkartılacak dersler açısından baktığımda görsel sahnelerin hiç bir önemi yok. Eğer bir film hayata daha çok bağlanmanıza sebep oluyorsa bu filmi kaçırmayın derim.

The Old Man and the Sea (1990) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Unknown

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder