Straw Dogs - Köpekler


Filmin afişini ilk gördüğümde bir intikam filmi galiba diye aklımdan geçirmiştim. İntikam filmlerini çok sevmemden ötürü adıyla pek ilgisi olmayan "Köpekler" filmini izleme fırsatı buldum. Her ne kadar saf bir intikam filmi olmasa da dolaylı yoldan intikam filmi diyebiliriz.


1971 yılının İngiltere' sindeyiz. Astrofizikçi David (Dustin Hoffman), karısı Amy' i de yanına alıp Amerika' dan İngiltere' ye taşınırlar. Taşındıkları yer Amy' nin eski köyüdür ve  Amy tüm ahaliyi tanımaktadır. David yabancı bir ülkeye, tanımadığı bir ortama gelmiştir ve tek isteği işlerini sakin bir kafayla yürütmek, bunun yanı sıra eşiyle mutlu mesut yaşamaktır. Yalnız bu o kadar kolay olmayacaktır. Yeni taşındıkları evin garajının tamiratı için David 4 işçi tutar. İşçilerden birisi, Amy' nin eski erkek arkadaşı Charlie' dir. Özellikle Charlie eski kız arkadaşını unutamamıştır. Ona keza Amy de. Filmin başlarında da Amy ve Charlie' nin konuşmalarından aralarındaki eski aşkın bitmediğini ya da tekrar alevlenebileceğini öngörebiliyoruz. Bu durum aslında Amy' i rahatsız etmektedir ve bu rahatsızlığını David' e alenen söylemese de belli eder, fakat David oralı olmaz, daha doğrusu karakteri buna izin vermez. David' in aciz kaldığını anlayan Charlie ve arkadaşları buldukları her fırsatta David ile dalga geçerken Amy' ye de sarkıntılık etmeden duramazlar. Sonunda ise zıvanadan çıkarttıkları David ile başbaşa kalırlar. 


Filmde David; sakin, etliye sütlüye karışmayan, kolay kolay sinirlenmeyen, sabır katsayısı fazla, biraz da silik bir karakter sergiliyor. Dustin Hoffman, muhteşem oyunculuğuyla bu karakteri fazlasıyla yansıtıyor. Charlie ve arkadaşları her dalga geçtiğinde, David'in sakin tavırları karşısında gerileceksiniz, hatta sinirleriniz bozulacak. Buna müzikler de eşlik edecek. Eşi Amy ise David'in aksine daha fazla duygularıyla hareket eden, tecrübesiz, vurdumduymaz tavırlar sergiliyor. Charlie ve arkadaşlarının Amy' e bu kadar kafayı takmasında Amy' nin umursamaz ve cesur hareketleri olduğunu söylemek gerek. Her ne kadar Charlie ve arkadaşlarının yaptıklarını tasvip etmesem de Amy de bir melek değildir. 

Sonuçta kült bir film var karşımızda. Sırf Dustin Hoffman' ın oyunculuğu için bile izleyebilirsiniz. Kusursuz bir oyunculuk sergiliyor. Filmin afişinde gördüğünüz David' in filmdeki son hali. Kaybedecek bir şeyi kalmamış, ölü toprağını üzerinden atmış soğuk bakışlar. Kırılan kalpler yanında bir gözlük kırılmış, çok mu? 

İyi seyirler. 

Straw Dogs (1971) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder