Snowpiercer - Kar Küreyici [2013]




Kendi ellerimizde yarattığımız buz çağına merhaba deyin...
                                           
Küresel ısınma ve kutuplardaki buzulları erimesi gerçeği her geçen gün daha ciddi bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Doğa ile ilgilenen bilim adamları bu konu üzerine sürekli olarak parmak basıyor olsalar da maalesef çok da bir önlem alındığını söylemek zor gibi görünüyor.

İşte Snowpiercer / Kar Küreyici filmi, tam da bu konudan hareketle çekilmiş bir filmdir. Filmin konusu kısaca şu şekildedir. 2014 yılında küresel ısınma artık insan hayatını tehdit eder aşamaya gelmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda CW7 adı verilen bir gaz bulunmuştur. Bilim adamları bu gazın küresel ısınmanın önüne geçeceğini ve küresel ısının normalin bir kaç derece altına düşüreceğini düşünmektedirler. Bu düşüncelerini faaliyete geçiren insanoğlu CW7 gazını atmosferin en üst katmanına salmıştır. Isı giderek düşmektedir. Ancak planlar yanlış gitmiş ve tüm dünya CW7 gazı yüzünden donmuştur. Yaşayan tüm canlılar yok olmanın eşiğine gelmiştir. Hayatta kalanlar Wilford şirketinin yapmış olduğu ve tüm dünyayı dolaşan bir trene sığınmışlardır. Trende yaşamak için Wilford şirketine para vermiş olan zengin kısım trenin ön vagonlarında yer almaktayken, para vermeyen ( beleşçiler diye adlandırılıyorlar ) ise trenin en arka vagonunda sefillik içinde yaşamaktadırlar. Aradan geçen 17 yıla rağmen durumda herhangi bir değişiklik yoktur. Trenin en arka kısmında yaşayanların durumu gittikçe kötüleşmektedir. Artık isyan çıkmak üzeredir. Trenin kıç kısmanda yer alan insanlar Curtis ( Chris Evans ) önderliğinde ayaklanmışlardır. Amaç en arkadan lokomotife kadar tüm treni ele geçirmektir. Teçhizat olarak yetersizlikler nedeniyle isyanı sonuçlandırmak ve tüm treni ele geçirmek planlamaktan çok daha zor olacağa benzemektedir. 

Öncelikle filmin, son zamanların popüler konusu olan yaşanan büyük bir felaket ve sonrasında insanoğlunun hayatta kalma teması üzerine kurulmuş olduğunu söylemek isterim. Ancak her ne kadar klasik bir konu üzerine inşa edilmiş olsa da benzerlerinden de farklı bir yapıya sahip olduğunu da belirtmeliyim. Hikayenin kurgulanması ve olay örgüsü son derece başarılıdır. Finalinin ise bu tarz filmler için iyi düşünüldüğünü ve sürprizli sayılabilecek bir şekilde bağlandığını söylemek isterim. Ufak tefek mantık hataları olsa da ve bazı kısımlara tam bir açıklama getirilmese ( trenin bu kadar yıl nasıl çalıştığı, sürekli gıdanın nasıl temin edildiği, süper güvenlikli kapıların bir iki kabloyu birbirine dokundurarak açılması, yeni yıla girerken savaşın birden durması ve yeni yıl kutlamalarının yapılması, savaştan önce gösterilen balık vb ) de film, hikaye olarak benden geçer not almayı başarmıştır.

Filmin hemen hemen tamamı tren içinde geçse de vagon tasarımlarındaki başarılı çalışma ve çekim tekniği sayesinde, film seyirciyi sıkmamayı başarmaktadır. Her bir vagonun farklı tasarlanışı başarılı bir çalışmanın eseridir. Kısacası görsellik olarak film, tek mekan filmlerine göre başarılıdır.

Sonuç olarak yukarıda belirtmiş olduğum mantık hataları olsa da Snowpiercer / Kar Küreyici filmi izlenmeyi hak eden bir filmdir.
Snowpiercer (2013) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder