Cinderella - Sindirella [2015]


Klasik olmuş çocuk masallarından biri Kül Kedisi, masal uyarlaması filmlerin sonuncusu !!!
                                                                                       
Son zamanlarda pek çok masal uyarlaması filme şahit olduk. Bu kadar masal uyarlaması film çekilmişken, bu masalların en çok bilineni olan Sinderella masalının filme uyarlanmamasına şaşırmıştım.

En sonunda Kül Kedisi hikayesi de sinemaya uyarlandı ve 13 Mart 2015 tarihinde seyirci ile buluştu.

Filmin konusunda kısaca bahsetmek gerekirse; Annesinin ölümü ardından babası başka bir kadınla evlenen Ella ( Lily James ) üvey annesi ve iki üvey kız kardeşiyle yaşamak zorunda kalmıştır. Ancak tüccar babasının ölümü ile birlikte artık üvey ailesinin hizmetçisi olmuştur. Günün birinde ormanda karşılaştığı ve sarayda bir çırak zannettiği, ancak prens ( Richard Madden ) olduğundan habersiz olduğu yakışıklı genç ise onun kalbini çalacak ve yeniden umutla dolmasını sağlayacaktır. Masaldan bildiğimiz üzere sarayda gerçekleşecek olan baloya üvey ailesi tarafından götürülmeyen Ella'ya bir peri ( Helena Bonham Carter ) yardım edecek ve olaylar bunun üzerine gelişecektir.

Bu zamana kadar sinema filmi çekilmiş olan masal uyarlaması filmlere baktığımızda, bu filmlerin pek çoğunun hikayesinin iyi veya kötü masaldan farklılaştığını göreceksinizdir. Hansel ve Gretel, Dev Avcısı Jack, Pamuk Prenses ve Avcı, Malafiz filmlerinde olduğu gibi. Ancak Sindirella filmi, tamamen masalda anlatılan hikayeye bağlı kalınarak çekilmiş bir film olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumu, bakış açısına göre olumlu veya olumsuz olarak değerlendirmek mümkündür. Zira ilk kez 1950 yılında animasyon filmi olarak yaratılmış olan Sindirella hikayesini, orijinal hikayeye bağlı kalınarak beyazperdeye aktarmak bence hem cesur hem de doğru bir tercih olmuştur. Özellikle tüm Dünyaca en çok bilinen bu masalın yeni nesile, orijinaline bağlı kalınarak anlatılması gerçekten de çok doğru bir tercihtir. Ancak böyle bir tercih yapılması da filmin sürprizden uzak bir yapıya bürünmesine neden olmuştur. Tüm film olması gerektiği gibi ilerlemekte ve son bulmaktadır.

Diğer taraftan, yaratılmış olan masal dünyasının gerçekçi yapısı, bu masal diyarının büyüsünün bozulmadan inandırıcılığının arttırılmasında önemli rol oynamaktadır. Mekan tasarımları hem masalsı hem de gerçekçi olmuştur. Tüm bunlara ilaveten kostümlerdeki özenli çalışma ise film bütünlüğünü sağlamıştır.

Lily James, Richard Madden, Helena Bonham Carter, Cate Blanchett gibi önemli isimlerden oluşan oyuncu kadrosu içinde ise üvey anne rolünde oynayan Cate Blanchett'e ayrı bir parantez açmak gerekir düşüncesindeyim. Diğer oyuncular da rollerinin hakkını veriyor olsa da filmi farklı bir seviyeye çıkaran kişinin Cate Blanchett olduğunu söylersem yanlış söylemiş olmam herhalde.

Sonuç olarak izlenmesi gereken bir film. Ailecek oturup izlemenizi tavsiye ederim.

Cinderella (2015) on IMDb
Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder