Bruce Almighty - Aman Tanrım [2003]


Geçenlerde sosyal medyada izlediğim bir video beni gerçekten çok etkiledi. Bu videoda 11 Eylül 2001 sabahında trafik kazası nedeniyle trafiğe takılma, hastalanma, çocuklarının hastalanması, alarmın çalmaması gibi çeşitli sebeplerle işe geç kalan insanlarla röportaj yapılmaktaydı. Normalde günümüz koşullarında bu tarz gerekçelerle işe geç kaldığımızda söylenip dururuz. Ancak 11 Eylül sabahında Amerika'nın İkiz Kulelerinde çalışan ve bu şekilde söylenen insanlar, başlarına gelen bu olayların aslında hayatlarını kurtardığı maalesef acı bir şekilde öğrendiler.

İşte başrollerinde Jim Carrey, Jennifer Aniston ve Morgan Freeman'ın yer aldığı "Bruce Almighty - Aman Tanrım" filmi de az çok yukarıdaki gibi bir konu üzerine inşa edilmiştir.

Bruce Nolan ( Jim Carrey ), New York Buffalo'da yerel bir televizyon kanalında muhabirlik yapmakta olan, ancak gözü haber spikerliğinde olan bir insandır. Aslında sevgilisi Grace ( Jennifer Aniston ) ile mutlu bir birliktelik yaşasa da Bruce, yaşantısından çok da memnun değildir. Kısacası Bruce, elindekilerin kıymetini bilmemekte ve başına gelen tüm kötü olaylardan Tanrı'yı sorumlu tutmaktadır. Bir gün, kendince hayatının en kötü gününü yaşamış olan Bruce, Tanrı'yı, hayatını mahvetmekle ve kainatı iyi yönetememekle suçlar. Bruce'un bu yakarışı Tanrı ( Morgan Freeman ) tarafından yanıtsız bırakılmaz. Bir insan görünümünde Bruce'un karşısına çıkan Tanrı, tüm güçlerini Bruce'a aktarır. Tanrısal güçlerinin tadını çıkarmaya başlayan Bruce için her şey düzelmiş gibidir. Ancak kısa zamanda Tanrı olmanın hiç de kolay bir şey olmadığını anlayacak olan Bruce, adeta işleri eline yüzüne bulaştırmak üzeredir.

Sahip olduğu konu itibariyle bazı çevrelerce eleştirilebilecek bir konu üzerine inşa edilmiş olsa da filmin, Tanrı kavramına saygılı oluşu ve çok da fazla dini veya felsefi tartışmaya yer vermemesi sebebiyle gönül rahatlığınca izlenebileceğini söyleyebilirim. 

"Özgür irade "ve "sahip olduğunuz şeylerle mutlu olmayı öğrenin" gibi iki temel konu üzerine inşa edilen film, bu dersleri çok sağlam bir şekilde izleyiciye aktarmayı başarıyor düşüncesindeyim. Önceleri sadece kendisini düşünen, çevresindekilere yardımcı olmayan Bruce karakterinin, Tanrı'nın gücüne sahip olsa da zaman içinde geçirdiği değişimi samimi bir şekilde anlatan film, bu açından gayet başarılı bir iş çıkarmıştır. Bunu yaparken de komedi ve duygusallığı yerinde ve dozunda bir şekilde harmanlamayı başardığını da rahatlıkla söyleyebilirim. 

Sonuç olarak vermeye çalıştığı dersler için izlenmesi gereken bir film. İzlemediyseniz mutlaka izlemelisiniz. 

Bruce Almighty (2003) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder