The Naked Gun - Çıplak Silah [1990]


Absürt komedi filmi denilince akla ilk gelen filmlerden. Mutlaka izlenmeli
                                                                       
1950'li yıllardan bu yana pek çok dizi ve filmde yer almış olsa da Leslie Nielsen denilince benim ilk aklıma gelen şey "Naked Gun / Çıplak Silah" serisi filmleridir. Yaşım itibariyle ünlü aktörün ihtiyarlık dönemine denk gelsem de bu beyaz saçlı ihtiyar delikanlıyı çok sevdiğimi belirtmek isterim. Canım sıkıldıkça zaman zaman açıp izlediğim ve her seferinde ayrı bir keyif aldığımı da söylemeliyim.

Neyse lafı fazla uzatmadan filmin konusundan bahsedelim. Teğmen Frank Drebin ( Leslie Nielsen ) Los Angeles Polis Departmanının özel polis birliği olan Polis Birliği'nde görev yapan acar fakat bir o kadar da sakar polis memurudur. Kendisi Beyrut'ta bir görev üstündeyken eski ortağı ve en yakın arkadaşı Nordberg ( O. J. Simpson ) Los Angeles rıhtımında bir operasyon sırasında ağır yaralanır. Olayı duyar duymaz Los Angeles'e geri dönen Drebin bir an önce Nordberg'in başına gelenleri araştırmaya başlar. Ancak bu araştırmayı gizlice yürütmek zorundadır. Zira Nordberg'in üzerinde eroin bulunmuştur ve herkes Nordberg'in kirli bir polis olduğunu düşünmektedir. Bu arada Los Angeles'e İngiltere Kraliçesi II.Elizabeth bir gezi için gelmiştir. Kraliçeyi koruma görevi de Drebin'in görev yapmakta olduğu Polis Birliği'ne verilir. Drebin araştırmasına Los Angeles limanının sahibi olan Vincent Ludwig'i ( Ricardo Montalban ) ziyaret ederek başlar. Ludwig Los Angeles'in önde gelen adamlarındandır ve Kraliçe'nin ağırlanması organizasyonunun da içinde aktif rol almaktadır. Bu arada Kraliçeye karşı bir suikast girişimi olacağı haberi alınmıştır. Drebin, hem arkadaşının adını temize çıkarmak hem de Kraliçe'ye karşı gerçekleştirilmesi planlanan suikast girişimini engellemek için amansız bir mücadelenin içine adım atmıştır.  

1982 yılında Amerika'da yayınlanmış olan Police Squad dizisinden hareketle çekilen, absürt komedi türünün önde gelen filmlerinden biridir Çıplak Silah. İlk filmin başarısının üzerine iki film daha çekilmiş ve bir seri halini almıştır. İyi bir komedi filmi çekmek zor bir işken, absürt komedi çekmek çok daha zor bir iştir. Çünkü işin içine mantıksızlıklar ve abartılı sahneler girdiğinde bu durumun çok iyi bir şekilde idare edilmesi gerekir. Pek çok kişinin ve olayın "Ti"'ye alındığı bu filmlerde seyirciyi ekran başında tutmak zor bir iştir. Ancak Çıplak Silah filmi hatta serisi bunu son derece sağlam bir şekilde yerine getirmektedir. 
Sağlam hikayesi ile iyi bir polisiye filmi olsa da Kaddafi'den Kraliçe Elizabeth'e, Gorbaçov'dan Yasser Arafat'a pek çok insanı Ti'ye alan mükemmel bir absürt komedi filmidir. Hikayenin kurgulanmasındaki başarı, Leslie Nielsen'in mükemmel oyunculuğu ile birleşince ortaya kült olmuş bir film meydana çıkmıştır. Zaman zaman abartılı sahnelerin ince ve bazen de soğuk espirilerle harmanlanması, ancak bu sahnelerin son derece samimi ve sıcak olması bu filmin başarısının anahtarıdır.

Sonuç olarak keyifli vakit geçirmek istiyorsanız, bu muhteşem filmi mutlaka izlemelisiniz.

The Naked Gun: From the Files of Police Squad! (1988) on IMDb

Fragman
Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder