Predestination - Zamanın Ötesinde [2014]


Zamanda yolculuk yapma fikri, bu zamana kadar pek çok filme ilham kaynağı olmuştur.

Bu arada zamanda yolculuk yapma fikri üzerine inşa edilmiş, beyninizi yakacak bir bilim-kurgu filmi izlemeye hazır mısınız ?

Peki hayatınızı mahvetmiş kişiyi önünüze getirsem ve de yanınıza kar kalacağını garanti etsem, bu kişiyi öldürür müydünüz?

1975 yılının mart ayında New York'ta büyük bir patlama gerçekleşmiş ve bu patlamada yaklaşık olarak 11.000 insan hayatını kaybetmiştir. Bu patlamanın arkasında ise adına Fiyasko Bombacısı adı verilen bir terörist bulunmaktadır. Gizli servis çalışanı ajan ( Ethan Hawke ) ise bu büyük olayı engellemeye çalışmaktadır. Zira 1981 yılında zaman makinesinin keşfi ile kurulan gizli servis geçmişte gerçekleşmiş olan büyük olayları engellemeyi amaç edinmiştir. Görevi için 1970 yılına dönen ajanımız, küçük bir barda çalışmaya başlar. Bir akşam barda "Evlenmemiş Anne" rumuzlu bir köşe yazarı ile derinlemesine bir sohbete girişir. Beyin yakıcı olaylar ise bundan sonra gelişmeye başlar.

Filmin sürprizini kaçırmamak için çok fazla detay veremesem de son derece enteresan bir hikaye üzerine inşa edilmiş olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Finale kadar gizemli yapısını korumayı başaran film, "yok daha neler" dedirtecek bir finalle son buluyor. Filmde aksiyon sahnesi neredeyse hiç olmasa da gizemli ve meraklandırıcı yapısı ile film, izleyiciyi kendisine bağlamayı başarıyor. Filmin sonunu tahmin etmeye çalışsanız da finalde ağzınız bir karış açık kalacaktır düşüncesindeyim. Hikaye ile yaratılmış paradoks gerçekten son derece sağlam bir şekilde kurgulanmıştır. Kısacası bilim-kurgu filmlerinin hayranı biri olarak filmin finalinden çok etkilendiğimi belirtmek isterim. 

Filmin hikayesinin Robert A. Heinlein'ın kısa hikâyesi 'All You Zombies'ten uyarlandığını da hatırlatmak isterim.

Sonuç olarak bence mutlaka izlenmesi gereken filmlerden biridir. İlk fırsatta izlemenizi tavsiye ederim.



Predestination (2014) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder