Gladiator - Gladyatör [2000]


"Benim adım Maximus Decimus Meridius. Kuzey orduları komutanı, Felix Lejyonu Generali ve gerçek kral Marcus Aurelius'un sadık bir hizmetkarı. Öldürülen oğlunun babası, öldürülen karısının kocası, bu dünyada ya da ötekinde intikamlarını alacak kişi"

İzlediğin en iyi on filmi say deseniz, bu on filmin içinde mutlaka Russell Crowe'un "Gladiator - Gladyatör" filmi yer alır. Ki Gladyatör'ün film izlemeyi seven pek çok sinemaseverin de ilk onunda yer aldığını düşünüyorum dersem fazla iddialı konuşmuş olmam herhalde.

Roma kralı Marcus Aurelius (Richard Harris) artık çok yaşlanmıştır. Kralın tek oğlu Commodus (Joaquin Phoenix) ise babasından sonra sıranın kendisine gelmesini beklemektedir. Ancak Marcus Aurelius'un krallık ile ilgili başkaca planları bulunmaktadır. Zira Marcus Aurelius, ahlaki olarak kendisine ne yakın kişi olarak, oğlu gibi sevdiği General Maximus'u (Russell Crowe) görmektedir. Marcus Aurelius kendisinden sonra gelecek kral olarak Maximus'u açıklamak üzeredir. Bu durumu öğrenen Commodus, babası açıklamayı yapmadan babasını öldürür. Artık Commodus, kral olmuştur. Commodus'un ilk icraatı ise Maximus'u ortadan kaldırmak olacaktır. Emri veren Commodus önce Maximus'u sonrasında Maximus'un ailesini ortadan kaldırır. Ölümden son anda kurtulan Maximus, hayatını köle olarak yaşamaya başlar. Sahip olduğu yetenekleri sayesinde büyük bir gladyatöre dönüşen Maximus'un tek amacı vardır. O da ailesinin intikamını almak. Bu arada Commodus da senatoyu kaldırarak, imparator olmayı planlamaktadır. Bu planı uygulayabilmek için halkı arkasına alması gerektiğini anlayan Commodus, arenayı açarak gladyatör dövüşlerini yeniden başlatır. Artık halk, Commodus'u yere göğe sığdıramamaktadır. Halkın sevgisini kazanan Commodus'un hesaba katmadığı tek şey Maximus'un hala hayatta olduğudur.

Evet filmde farklı bir hikaye işlenmiyor. En basit tabiri ile bir intikam filmi diyebiliriz. Ancak muhteşem hikayesi, akıllara kazınan diyalogları, dönemi yansıtmayı başaran kostüm tasarımları, son derece etkileyici görsel efekt ve müzikleri ile sinema tarihinin gelmiş geçmiş en iyi filmlerinden biridir. Aksiyon ve dramanın muhteşem şekilde harmanlandığı filmde Russell Crowe ve Joaquin Phoenix, yıllarca unutulmayacak bir performans sergilemişlerdir. Ayrıca muhteşem finali ile film, tüm izleyenleri ağlamanın eşiğine getirmeyi de başarmaktadır. 

Filmin, 73. Oscar Ödül Töreninde En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Görsel Efekt, En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Ses Miksajı olmak üzere toplamda 5 Oscar kazandığını da belirtmek isterim. 

Sonuç olarak ölmeden mutlaka izlenmesi gereken filmlerden biridir. 


Gladiator (2000) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder