The Truman Show [1998]


Ve olur ya belki sizi göremem, İYİ GÜNLER, İYİ AKŞAMLAR ve İYİ GECELER...

Benim Jim Carrey ile tanışman 1994 yapımı Maske filmi ile olmuştur. Hollywood'un önde gelen komedyenlerinden biri olsa da aynı zamanda mükemmel bir karakter oyuncusudur düşüncesindeyim. Özellikle "The Truman Show", "Number 23" ve "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" filmlerinde gösterdiği performansları yukarıdaki fikrimi doğrular niteliktedir. 

Neyse gelelim filmimizin konusuna. Truman Burbank ( Jim Carrey ), küçük bir kasabada mutlu bir hayat sürmekte olan bir sigortacıdır. Güzel bir eşi ve yakın dostları olan Truman'ın hayatı yolanda görünmektedir.  Ancak Truman'ın bu hayatı büyük bir yalan üzerine inşa edilmiştir. Zira Truman, bir televizyon kanalı tarafından evlat edinilmiş olan ilk insandır. Truman, kendisi bilmese de tüm dünyanın en ünlü insanlarından biridir. Zira Truman'ın hayatı, doğumundan günümüze kadar tüm dünyanın takip ettiği bir televizyon programı ile izlenmektedir. Dünyanın en büyük stüdyosunda tüm hayatı saniye saniye canlı yayında yayınlanmaktadır. Ancak tüm bu olan bitenden bir tek Truman'ın haberi yoktur. Ölen babasını yeniden görmesi ve lise aşkı Sylvia'nın söyleyebildikleri ile birlikte hayatını sorgulamaya başlayan Truman, çok büyük bir yalanın içinde yaşamakta olduğunu acı bir şekilde öğrenecektir.

Sinema tarihinin belki de en orijinal ve yaratıcı hikayelerinden birine sahip olan "The Truman Show" filmi, medyaya, televizyon sektörüne ve reyting uğruna her şeyi yapmayı göze alanlara büyük bir tokat indiriyor. Günümüzde yayınlanan pek çok programı düşündüğünüzde, Truman Show filminin bu durumu yaklaşık olarak yirmi yıl önce öngördüğünü ve ne kadar etkileyici bir şekilde eleştirdiğini göreceksiniz. Bu eleştirilerinin yanında biz izleyenler için de önemli dersler barındırıyor. Monoton bir hayatın insan üzerindeki olumsuz etkilerini göstermesi ve hayallerimizin peşinden koşmamız gerektiği gibi önemli dersleri de barındırıyor olması, filmi, benim için çok ayrı bir noktaya taşımıştır.

Hikayesinin ilmek ilmek işlenmesi, komedi ve dramanın mükemmel şekilde harmanlanması ve tabi ki Jim Carrey'nin efsanevi performansı ile tüm zamanların en iyi filmlerinden biridir. Önemli derslerin çıkarılacağı bu mükemmel filmi mutlaka izlemeli ve çocuklarınıza izlettirmelisiniz. 

The Truman Show (1998) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder