The Martian - Marslı [2015]



Amerikalı roman yazarı Andy Weir'ın 2011 yılında yayımlanan aynı isimli romanından uyarlanmış olan "The Martian - Marslı" filmi, sade ve akıcı anlatımıyla izleyicinin gönlünü fethetmeyi başarıyor.

Filmin konusu kısaca şu şekilde. Ares III mürettebatı başarılı bir inişle Mars yüzeyine ulaşmışlardır. Ancak Ares III'ün bu görevi, çıkan şiddetli bir kum fırtınası ile iptal olur. Tahliyeye ve Mars yüzeyinden ayrılmaya karar veren ekip tahliye işlemlerine başlar. Ancak bu esnada işler ters gider ve fırtına yüzünden kopan bir ekipman astronot Mark Watney'e ( Matt Damon ) çarpar. Bir anda kaybolan Mark'ın yaşam destek ünitesi de sinyal vermeyi bırakır. Bunun üzerine Mark'ın öldüğünü düşünen ekip arkadaşları tahliyeyi gerçekleştirir ve dünyanın yolunu tutar. Ancak Mark ölmemiştir. Fırtına dindiğinde Mark, düşük oksijen uyarı sesiyle uyanır. Yabancı bir gezegende tek başına kalan Mark, elindeki sınırlı yiyecek ve malzeme ile hayatta kalmaya çalışmaktadır. Diğer taraftan dünyaya da yaşadığını bildirme çabası içindedir. Bir sonraki Mars operasyonunun dört yıl sonra yapılacağını bilen Mark, bu sürede nasıl hayatta kalacağının planlarını yapmaktadır. Bir şekilde yaşadığı anlaşılan Mark'ın kurtarılması için de tüm Dünya seferber olmuştur.

Hayatta kalma teması üzerine bu zamana kadar pek çok farklı film izlemişsinizdir. İşte bu filmde de ıssız bir gezegende tek başına kalmış birinin, sınırlı ekipman ve yiyecekle hayatta kalma çabasına şahitlik ediyoruz. Bu bakımdan filmin iki farklı bölümden oluştuğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Birinci kısımda Mark'ın hayatta kalmak adına giriştiği uğraşları izliyoruz. İkinci kısımda ise dünya ile iletişime geçmesini ve kurtarma çalışmalarını izliyoruz. Kısaca ilk kısmın daha mizahi olduğunu, ikinci kısmının ise daha hareketli ve aksiyonlu olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. 

İyi hikayenin anlatımındaki sadelik ise bence filmin başarısının sırrıdır düşüncesindeyim. Bilimsel yoldan çözülen pek çok sorunun, izleyicinin anlayacağı dilden anlatılması, izleyicinin filmle olan bağlantısını arttırıyor. 

Görsel efektler olarak filmin gayet başarılı olduğunu, özellikle Mars ortamının çok güzel kurgulandığını belirtmek isterim. 

Filmle ilgili söyleyebileceğim bir kaç olumsuz durum da mevcuttur. NASA'nın halka açık bir kurum olmasından mütevellit yaşananların anında tüm dünyaya açıklanması, kurtarma operasyonunun canlı yapılması ve de Çin hükumetinin kendi kendine tüm uzay programını tehlikeye atarcasına Amerika'ya yardım etmesi gibi kurgusal olarak anlam veremediğim hususlar mevcuttur. 

Sonuç olarak "The Martian - Marslı" filmi, zaman zaman mizahi zaman zaman da gerilimli ve heyecanlı yapısı ile izlenmeyi hak ediyor. İzlemediyseniz izlemenizi tavsiye ederim.



The Martian (2015) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder